ΓΔ: 1382.68 0.06% Τζίρος: 149.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Monaco
Φωτο: Shutterstock

Πού επενδύουν οι super rich που έχουν περιουσίες άνω των 100 εκατ. δολ.

Η ελίτ του πλούτου υπολογίζεται ότι έχει στις τάξεις της περίπου 28.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Δεν ψάχνουν γρήγορο κέρδος με επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως τα κρυπτονομίσματα. Προτιμούν ακίνητα αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Οι super rich ζουν σε διαφορετικό κόσμο και οι επενδυτικές τους στρατηγικές διαφέρουν επίσης σημαντικά από το χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή.

«Αν και δεν υπάρχει επίσημο όριο, οι εκατομμυριούχοι ή τα άτομα με συνολική καθαρή αξία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα καλό σημείο αναφοράς για την είσοδο στο κλαμπ του 0,001%», όπως σημειώνει ο Κέβιν Τενγκ, διευθύνων σύμβουλος της Wrise Wealth Management Singapore, μιας εταιρείας διαχείρισης πλούτου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων ανέρχεται σε περίπου 28.420 άτομα και είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένος στις ΗΠΑ, το Λονδίνο και το Πεκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Wrise.

«Αυτές οι περιοχές διαθέτουν ισχυρές χρηματοοικονομικές υποδομές, ζωντανά επιχειρηματικά οικοσυστήματα και προσοδοφόρες αγορές ακινήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς προορισμούς για τους υπερπλούσιους», εξηγεί ο Τενγκ. 

Σύμφωνα, δε, με τον Σ. Μπουσέμι, επικεφαλής της Dandrew Partners, η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις για πολύ πλούσιους πελάτες, αυτός ο «τύπος» ανθρώπων δεν αναζητά το γρήγορο κέρδος. Ως εκ τούτου για παράδειγμα δεν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ενώ έχουν ως στόχο να διατηρήσουν και να αυξήσουν, αλλά σε λογικά πλαίσια, τον πλούτο τους. 

Ο τομέας των ακινήτων, ιδιαίτερα αυτών που χαρακτηρίζονται ως υψηλής αξίας είναι μία από τις επιλογές τους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις επενδύσουν σε ακίνητα-τρόπαια, θέλοντας να συντηρήσουν και την εν γένει πολυτελή εικόνα τους. Σύμφωνα με τον Μ. Σονφελντ, επικεφαλής εταιρείας που ειδικεύεται στις πωλήσεις υψηλής αξίας ακινήτων, οι τοποθετήσεις σε Real Estate αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων αυτών των ατόμων.

Τα οικογενειακά γραφεία ως επενδυτικά οχήματα

Τα άτομα τέτοιου πλούτου διαχειρίζονται συνήθως τα χρήματά τους μέσω των επονομαζόμενων «οικογενειακών γραφείων» (Family Offices), τα οποία διαχειρίζονται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς τους, των λογαριασμών του νοικοκυριού, των πιστωτικών καρτών, των άμεσων οικογενειακών εξόδων κ.λπ. εξηγεί ο Άντριου Αμόιλς,, αναλυτής στην εταιρεία παγκόσμιας πληροφόρησης για τον πλούτο New World Wealth. Μέσω αυτών φροντίζουν να επενδύσουν και σε startups, ιδιαίτερα σε αυτές που δείχνουν ότι έχουν περιθώρια ισχυρής ανάπτυξης. 

Ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων στον κόσμο έχει τριπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας πέρυσι τα 4.500 παγκοσμίως, με εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. 

Εναλλακτικές επενδύσεις

Οι ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία διερευνούν επίσης την πιθανή αγορά μεριδίων σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, προσθέτει ο Μπουσέμι. 

Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις στα κέρδη περιλαμβάνεται και το πρεστίζ που έχει κάποιος ως ιδιοκτήτης μίας δημοφιλούς αθλητικής ομάδας. 

Κατά τον Τενγκ όσοι ανήκουν στο προνομιούχο 0,001% δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα σταθερά εισοδήματα, τις ιδιωτικές πιστώσεις και τις εναλλακτικές επενδύσεις. Παράλληλα η αγορά ιδιωτικών πιστώσεων κερδίζει έδαφος καθώς οι επενδυτές αναζητούν πηγές απόδοσης εκτός των συμβατικών αγορών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί millennials και οι κληρονομιές από τους γονείς

Πιο φτωχοί από την προηγούμενη γενιά οι σημερινοί 35άρηδες, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας. Σε εξέλιξη η μεγάλη μεταφορά πλούτου από τους γονείς.
BUSINESS LIFE

«Χρυσές» επενδύσεις στα εκλεκτά κρασιά: Ράλι τιμών 149% μέσα στη δεκαετία

Το εκλεκτό κρασί κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις καλύτερες αποδόσεις των εναλλακτικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του δείκτη επενδύσεων πολυτελείας της Knight Frank.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία άντεξε στο μεγάλο κύμα του πληθωρισμού

«Οι οικογένειες πονάνε, οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Οι προηγμένες οικονομίες είδαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ σε μια γενιά», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.