Τα έργα τεχνολογίας (ΙCT) και τα ισχυρά δίκτυα σε σταθερή και κινητή θα είναι οι πυλώνες που θα στηριχθεί η ανάπτυξη του ΟΤΕ και το 2024. Αυτό τόνισε η διοίκηση του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του οργανισμού.
Σημειώνεται πως ήταν το τελευταίο call του κ. Μ. Τσαμάζ ως πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, καθώς μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ αποχωρεί τον Ιούνιο από τον οργανισμό και τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Νεμπής.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα έργα ICT για την ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους αλλά και άλλων φορέων φέρνουν έσοδα στον οργανισμό και παρά το γεγονός ότι έχουν περιθώριο κέρδους 20%, που μειώνει το μέσο όρο του ΟΤΕ, αποτελούν μια σταθερή πηγή κερδοφορίας που πλέον αποκτά και επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς σε πολλά έργα ο οργανισμός αναλαμβάνει και τη συντήρηση των συστημάτων που εγκαθιστά.
Στη σταθερή τηλεφωνία, ο οργανισμός καταγράφει απώλειες οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τις επιδόσεις των ευρυζωνικών υπηρεσιών και τη διείσδυση των οπτικών ινών. Στις 31 Μαρτίου 2024, το δίκτυο Fiber To The Home (FTTH) ήταν διαθέσιμο σε 1.370.000 σπίτια, με την υπηρεσία να έχει αγοραστεί από 287.000 πελάτες και το ποσοστό διείσδυσης να αυξάνεται στο 22% από 18% πέρσι.
Αυξάνονται τα συμβόλαια στην κινητή με «μεταγραφές» και από τα καρτοκινητά
Επίσης, στην κινητή τηλεφωνία ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει τη συνδρομητική βάση συμβολαίων κινητής και το πρώτο τρίμηνο προστέθηκαν 57.000 νέα συμβόλαια. Κάποιοι ήταν νέοι πελάτες και κάποιοι προήλθαν από τη μετάβαση πελατών καρτοκινητής σε υπηρεσίες συμβολαίου. Οι επιδόσεις αυτές αποδίδονται από τη διοίκηση στην υπεροχή του δικτύου και στην εξυπηρέτηση των πελατών.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του. Η κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ και άλλες 68 πόλεις στην Ελλάδα απολαμβάνουν κάλυψη άνω του 95%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.
Ο ΟΤΕ αναμένει το Giga Voucher που θα λανσαριστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και θα προβλέπει την επιδότηση από την πολιτεία για γραμμές internet με ταχύτητες πάνω από 250 Gbps. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η επιδότηση θα δώσει ώθηση στα μεγέθη του 2024 αλλά κυρίως σε αυτά του 2025. Αναφορά έγινε και στην αυξανόμενη χρήση των Mobile Data στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη που υποχωρεί, γεγονός που αποδίδεται στα πολλά unlimited προϊόντα.
Στον τομέα των δαπανών θα συνεχιστεί η μείωση του κόστους του προσωπικού καθώς θα τρέξουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση εργασιών της εταιρείας. Τα κόστη ενέργειας ήταν αυξημένα κατά 5 εκατ. ευρώ καθώς έληξαν συμβόλαια το 2022 και το 2023 με παρόχους που είχαν χαμηλά τιμολόγια, αλλά η διοίκηση εκτιμά ότι από το 2025 θα συναφθούν νέα συμβόλαια με καλύτερες τιμές από τις τωρινές.
«Οι μειώσεις τιμών δεν ευνόησαν τους ανταγωνιστές»
Ο κ. Τσαμάζ ρωτήθηκε για τον ανταγωνισμό που ακολουθεί επιθετική εμπορική πολιτική, πιέζοντας τις τιμές και μοιραία επηρεάζει και τον ΟΤΕ, ο οποίος δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί πολύ και για αυτό εμφανίζει μικρά ποσοστά ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η μείωση τιμών δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται με της καλύτερη εμπειρία του πελάτη (Customer Experience). «Εκεί ο ανταγωνισμός υστερεί για αυτό και η στρατηγική αυτή δεν τους βγαίνει και αναγκάζονται στην πορεία να αναθεωρήσουν. Θεωρώ ότι έχουν πάρει το μάθημά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «εμείς στον ΟΤΕ εστιάζουμε περισσότερο στην εμπειρία του πελάτη και δεν προχωρούμε σε προωθητικές ενέργειες εκτός λογικής».
Η διοίκηση ρωτήθηκε ιδίως από Ρουμάνους αναλυτές γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση της Telekom Romania Mobile. Η διοίκηση απάντησε ότι περιμένουν κάποιες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές αλλά δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, φειδωλή ήταν και η ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης για απόσχιση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 100% θυγατρική εταιρεία, καθώς ούτε και εκεί έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Μέρισμα 0,71 ευρώ και νέα ακύρωση μετοχών
Το management επανέλαβε τις προβλέψεις για επενδύσεις φέτος στα 610-620 εκατ. ευρώ και για ελεύθερες ταμειακές ροές 470 εκατ. ευρώ. Από αυτές θα διανείμει το 95% στους μετόχους (450 εκατ. ευρώ) με τη μορφή μερίσματος ύψους 297 εκατ. ευρώ (0,71 ευρώ ανά μετοχή) και με αγορές ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ.
Ήδη, τρέχει νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από τις 26 Φεβρουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιανουαρίου 2025. Η εταιρεία στις 13/05/2024 κατείχε συνολικά 4.418.936 ίδιες μετοχές οι οποίες θα ακυρωθούν μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 28 Ιουνίου.