Λύσεις σπεύδουν να βρουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά με τις αρνητικές τιμές ρεύματος που εμφανίζονται να απειλούν τις επενδύσεις στον κλάδο.
Για πρώτη φορά τον Απρίλιο οι τιμές ρεύματος γύρισαν σε αρνητικό έδαφος για συνολικά 11 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πλήρωναν ώστε να δεχθεί το σύστημα το ρεύμα τους αντί να εισπράττουν χρήματα για το αγαθό, μετά από τις μηδενικές τιμές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Τόσο η χαμηλή ζήτηση όσο και τα υψηλά επίπεδα παραγωγής που ενισχύθηκαν από τις κατάλληλες συνθήκες ωθούν τις τιμές ρεύματος χονδρικής σε χαμηλότερα επίπεδα όπως διαμορφώνονται στην αγορά επόμενης μέρας (DAM) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Κύκλοι της αγοράς προειδοποιούν ότι οι δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε προβλήματα στην εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και κλείσιμο μονάδων. Εκτιμάται ότι οι μικροί «παίκτες» θα αντιμετωπίσουν τις περισσότερες δυσκολίες (ως συνήθως), όπως επίσης και οι παραγωγοί με χαμηλότερη κερδοφορία.
Ως απάντηση στο νέο τοπίο, ορισμένοι μπορεί να προχωρήσουν προσωρινά στο κλείσιμο των μονάδων τους, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους, αν και το συγκεκριμένο βήμα ενέχει και τεχνικές δυσκολίες.
Από την άλλη, ο Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), υπογραμμίζει στο Business Daily ότι «οπωσδήποτε πρέπει να γίνει μετατόπιση ζήτησης».
Μεσημβρινό τιμολόγιο
Στο ΥΠΕΝ εξετάζεται η δυνατότητα μετατόπισης του νυχτερινού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στη μεσημβρινή ζώνη, ώστε να καταναλώνεται πιο αποτελεσματικά η ενέργεια των ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Στο χειμερινό ωράριο (που λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου) οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00, ενώ στο θερινό ωράριο η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι πρόκειται για την καλύτερη λύση σε βραχυπρόθεσμη βάση «ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα των αρνητικών τιμών» αν και θυμίζουν ότι το νυχτερινό τιμολόγιο απαιτεί την τοποθέτηση ενός δεύτερου ρολογιού στο κτίριο.
Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι ακόμα αξιολογείται η πρόταση στο σύνολο της και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Άλλα μέτρα που προτείνονται από τους παραγωγούς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η προσφορά και να υποστηριχθούν οι τιμές είναι η αναστολή της εισόδου νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, αν και πρόκειται για ιδέα που δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση. Ανακούφιση, επίσης, θα προσφέρει και η εισαγωγή αποθηκευτικών μέσων στις μονάδες ΑΠΕ όμως πρόκειται μεσοπρόθεσμο μέτρο.
Οι τράπεζες
Προς το παρόν οι αρνητικές τιμές είναι ακόμα διαχειρίσιμες, αν και οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει πράσινα έργα βλέπουν το οικονομικό προφίλ της επένδυσης τους να αποδυναμώνεται.
Οι αρνητικές τιμές για λίγες ώρες τον Απρίλιο δεν ξεπέρασαν τα -1,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αποτελώντας μια μικρή επιβάρυνση στο μηνιαίο τιμολόγιο του παραγωγού, ωστόσο η τάση γεννά μεγάλες ανησυχίες. Ο χρόνος που δεν παράγουν έσοδα οι επενδύσεις ΑΠΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ουδείς γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει.
«Από κερδοφόρες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να γίνουν ζημιογόνες. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που έχουν βάλει πολλοί επενδυτές ενέχυρο σε δάνεια και χάνει την αξία του. Με την πτώση των εσόδων, δυσκολεύεται η αποπληρωμή του δανείου», αναφέρουν παρατηρητές της αγοράς.
Οι προκλήσεις
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, τονίζει ότι η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αλλά τώρα καλείται να χειριστεί τις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη φάση της πράσινης μετάβασης.
«Οι χαμηλές και αρνητικές τιμές γεννούν προκλήσεις, κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καταλήξουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προώθηση των ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ημερίδα του ΚΑΠΕ πριν από λίγες μέρες.
«Η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί και είναι ασθενής. Η ηλεκτροκίνηση δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που θα θέλαμε. Και έτσι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αντιμετωπίζουν τώρα ένα πολύ προκλητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον και χαμηλές τιμές ενέργειας με αρνητικές τιμές στο μέλλον το οποίο ενδεχομένως θα μας δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις», καταλήγει ο ίδιος.