ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οι ιδρυτές της Hellas Direct, Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου
Φώτο: Οι ιδρυτές της Hellas Direct, Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου

Το άλμα ανάπτυξης της Hellas Direct και το ψηφιακό μέλλον των ασφαλειών

Σε συνέντευξη στο Business Daily οι ιδρυτές της Αλ. Πανταζής και Αιμ. Μάρκου μιλούν για την ψηφιακή ασφαλιστική εταιρεία, τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, την πιθανή ένταξη σε χρηματιστήριο και για το ελληνικό οικοσύστημα startups.

Για την επόμενη ημέρα τις ασφαλιστικής αγοράς και τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία, τα σχέδια ανάπτυξης της Hellas Direct, την προοπτική ένταξης της εταιρίας σε Χρηματιστήριο και την εξέλιξη του εγχώριου οικοσυστήματος των startups μιλούν σε συνέντευξή τους στο Business Daily οι ιδρυτές της εταιρίας Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου.

Όπως σημειώνουν, το επόμενο διάστημα ξεκινά η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην αγορά της Ρουμανίας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης και σε ορισμένες άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. «Η στρατηγική μας είναι να κινηθούμε σε blind spot markets παρά να κονταροχτυπηθούμε σε μεγάλες αγορές με πολυεθνικές. Το 2022 θα επικεντρωθούμε επίσης ώστε να βρούμε έξυπνες λύσεις για συνεργασίες και θέλουμε να δώσουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις για πλήρη κάλυψη των αναγκών τους. Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις θα μας αλλάξουν επίπεδο», τονίζουν.

Σε ότι αφορά την κατάσταση το ανταγωνισμού στην Ελλάδα σημειώνουν ότι η εγχώρια αγορά είναι πολυδιασπασμένη γι' αυτό «βλέπουμε κινήσεις που θα περιοριστούν οι παίκτες και θα γίνουν και άλλες στο επόμενο διάστημα. Θα κυριαρχήσουν οι πολυεθνικές, αλλά και οι μικρότερες που έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρίας σε Χρηματιστήριο τονίζουν «εδώ που έχουμε φτάσει ή θα μπεις σε κάποιο Χρηματιστήριο ή μπορεί να εισέλθει ένας δυνατός επενδυτής που μπορεί να σε φέρει σε μεγαλύτερες αγορές και να επεκταθείς πιο δυναμικά».

Τέλος, σε ότι αφορά το εγχώριο οικοσύστημα των startups ότι με τις κατάλληλες επενδυτικές προϋποθέσεις η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνοντας τα 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Hellas Direct βρίσκεται στην λίστα με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη από τους Financial Times, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στην λίστα της Endeavor Greece με τους επόμενους ελληνικούς «μονόκερους» (σ.σ. εταιρείες που η αποτίμησή τους φτάνει το 1 δισ. δολάρια).

  • Γιατί ξεκινήσατε την Hellas Direct; Ποιο κενό καλύπτει η εταιρεία στην ασφαλιστική αγορά και γιατί ένας καταναλωτής να επιλέξει την Hellas Direct για την ασφάλισή του;

Αιμίλιος Μάρκου: Βλέπαμε τις εξελίξεις που έρχονται από την οικονομική κρίση του 2008 και ξέραμε πως αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις. Υπήρχε μια τεράστια ανάγκη για «καθαρές» ασφαλιστικές χωρίς έκθεση σε λάθη του παρελθόντος. Είδαμε τη δύσκολη συγκυρία ως ευκαιρία να αλλάξει η ασφαλιστική αγορά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, βρήκαμε επενδυτές και τολμήσαμε, στις αρχές του 2012, να ξεκινήσουμε μια ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα.

Αλέξης Πανταζής: Ήταν δύσκολη απόφαση στην αρχή να ξεκινήσουμε και να πάρουμε άδεια για ασφαλιστική εταιρεία, αλλά έτσι μπορούσαμε να ελέγξουμε όλη την αλυσίδα αξίας και να βελτιώνουμε συνεχώς το προϊόν. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στο κομμάτι των υπηρεσιών προς τους πελάτες όπως και σε θέματα γρήγορων αποφάσεων και διαδικασιών. Αυτό που προσφέρουμε είναι απλούστευση των διαδικασιών και βρισκόμαστε στο πλευρό των πελατών όλο το 24ωρο.

  • Τι είναι αυτό που φέρνει η Hellas Direct στην αγορά και ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα; Ποια είναι η τεχνολογία πίσω από τις υπηρεσίες σας;

Α.Π.: Δημιουργήσαμε τις δικές μας τεχνολογίες εσωτερικά και έχουμε περίπου 50 μηχανικούς που είχαν φύγει στο εξωτερικό και τους πείσαμε να επιστρέψουν  σε Ελλάδα και Κύπρο ανατρέποντας το brain drain. Καταφέραμε και ενώσαμε 2.500 συνεργεία σε όλη την Ελλάδα σε μια πλατφόρμα όπου υπάρχει άμεση επικοινωνία ενώ όλες οι διαδικασίες, μέχρι και τις πληρωμές, γίνονται ηλεκτρονικά και από απόσταση μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους απόκρισης

Α.Μ.: Αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 200-300 ζημιές την ημέρα και όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Με τη χρήση των δεδομένων και το feedback από τους πελάτες, έχουμε την ικανότητα να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας άμεσα. Έτσι δημιουργήθηκε και η ιδέα για την ασφάλιση με την ημέρα, καθώς είδαμε ότι οι Έλληνες δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώνουν 200-300 ευρώ σε ασφάλιστρα για όλη την χρονιά. Η απλοποίηση των διαδικασιών και η αμεσότητα σε συνδυασμό με την ευκολία που προσφέρουμε στους πελάτες είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

  • Πόση χρηματοδότηση έχετε αντλήσει μέχρι τώρα και ποιοι έχουν επενδύσει στην Hellas Direct; Τι ποσό συγκεντρώσατε το 2020 και το 2021; Ποια είναι η αποτίμηση της εταιρείας;

Α.Π.: Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε αντλήσει 32 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουμε αντλήσει 56 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να είναι κεφάλαια ενώ περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB). Ως επενδυτές βρίσκονται μαζί μας από τις αρχές η οικογένεια Λεβέντη-Δαυίδ από την Ελλάδα, από το εξωτερικό έχουμε αρκετούς όπως ο Jon Moulton και έχουμε προσελκύσει και πιο θεσμικούς επενδυτές, όπως το Portage Ventures (τον επενδυτικό βραχίονα fintech της Power Corporation of Canada), την EBRD, το IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για exit ούτε έχουμε προχωρήσει σε αποτίμηση της εταιρείας μέχρι στιγμής.

Αιμίλιος Μάρκου, Hellas Direct

Ο κ. Αιμίλιος Μάρκου

  • Σκέφτεστε την είσοδο στο Χρηματιστήριο;

Α.Π.: Μόλις μπήκαμε στις τοπ 10 εταιρείες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας σίγουρα και πάμε απέναντι σε μεγαθήρια. Εδώ που έχουμε φτάσει ή θα μπεις σε κάποιο Χρηματιστήριο ή μπορεί να εισέλθει ένας δυνατός επενδυτής που μπορεί να σε φέρει σε μεγαλύτερες αγορές και να επεκταθείς πιο δυναμικά, όπως έγινε με την WeFox στη Γερμανία που έχει το ίδιο επιχειρησιακό μοντέλο με εμάς ή την Lemonade στις ΗΠΑ.

  • Ποιος ήταν ο κύκλος εργασιών σας το 2020; Πως αναμένετε να κλείσετε το 2021; Σε ποιες χώρες σκοπεύετε να βρεθείτε το 2022 και ποια είναι τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας;

Α.Μ.: Το 2018 είχαμε τζίρο 12 εκατ. ευρώ και μέσα σε τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί. Ο τζίρος μας το 2021 αναμένεται να κλείσει στα 40 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Βλέπουμε πως οι καταναλωτές στρέφονται πλέον περισσότερο στα ψηφιακά προϊόντα καθώς υπάρχει μεγαλύτερη εφαρμογή των τεχνολογικών λύσεων στην αγορά.

Α.Π.: Μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες ξεκινάμε στη Ρουμανία και κοιτάμε και 4-5 ακόμα χώρες των Βαλκανίων κάνοντας την Hellas Direct ισχυρό παίκτη σε όλη την περιοχή. Υπάρχει προοπτική για μεγαλύτερη κερδοφορία σε αυτές τις αγορές που είναι ξεχασμένες από τις πολυεθνικές. Η στρατηγική μας είναι να κινηθούμε σε blind spot markets παρά να κονταροχτυπηθούμε σε μεγάλες αγορές με πολυεθνικές. Η Ρουμανία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς. Το 2022 θα επικεντρωθούμε επίσης ώστε να βρούμε έξυπνες λύσεις για συνεργασίες και θέλουμε να δώσουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις για πλήρη κάλυψη των αναγκών τους. Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις θα μας αλλάξουν επίπεδο.

  • Ποιες είναι οι αλλαγές που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης στον κλάδο της ασφάλισης;

Α.Π.: Υπάρχει μια εδραίωση της τεχνολογίας και στην ασφαλιστική αγορά και πολλά γίνονται ψηφιακά με πολλούς ασφαλιστές να στρέφονται στις ψηφιακές λύσεις καθώς οι πελάτες θέλουν πλέον να γίνονται πιο εύκολα οι διαδικασίες. Αναμένουμε πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αγορά ειδικά στο κομμάτι της digital διαμεσολάβησης αλλά και μεγάλες επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας. Η τεχνολογία και τα δεδομένα αναμένεται να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Α.Μ.: Στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα υπάρξουν περισσότερες αλλαγές. Η προσωπική επαφή ωστόσο παραμένει ακόμα πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις όπου δύσκολα μπορείς να κάνεις επιτυχία μόνο με app. Οι ασφαλιστικές μπορούν να γίνουν πολλά παραπάνω από απλή κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς ή ατυχήματος. Μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέχρι το ραντεβού για να περάσει ΚΤΕΟ το αμάξι ή το σερβις και αλλαγές ελαστικών. Σε δυο εβδομάδες ελπίζουμε να μπει σε λειτουργία το δικό μας ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όπου θα μπορεί να διευκολύνει τον πελάτη σε όλα τα παραπάνω. Μπορούν  να δημιουργηθούν και συνεργασίες με τράπεζες πάνω σε αυτό.

Αλέξης Πανταζής, Hellas Diret

Ο κ. Αλέξης Πανταζής

  • Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της αγοράς και η κατάσταση του ανταγωνισμού; Σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων επιπτώσεων των κινδύνων της αγοράς οι ασφαλιστικές θα πρέπει να εξετάσουν την αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου και να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Ποια είναι η εκτίμηση σας;

Α.Μ.: Είναι μεγάλη η ασφαλιστική αγορά. Μόνο ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Είναι πολυδιασπασμένη η αγορά και γι' αυτό βλέπουμε κινήσεις που θα περιοριστούν οι παίκτες και θα γίνουν και άλλες στο επόμενο διάστημα. Θα κυριαρχήσουν οι πολυεθνικές, αλλά και οι μικρότερες που έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως εκτεταμένο δίκτυο διανομής ή συνεργασίες αλλά και εταιρείες που είναι πιο τεχνολογικές όπως εμείς.

Α.Π.: Ουσιαστικά η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι πρέπει να αλλάξουν οι τιμές αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα και θα ζητηθούν νέα κεφάλαια καθώς διαπιστώνει ότι δεν έχει μειωθεί το λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών. Έτσι είχε γίνει και με τις τράπεζες με τα NPL και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Δεν μπορεί να υπάρχει μια φόρμουλα για όλους. Είναι διαφορετικό το κόστος λειτουργίας μιας Hellas Direct ή μιας Anytime σε σχέση με μια παραδοσιακή ασφαλιστική που δεν έχει επενδύσει καθόλου στην τεχνολογία. Σε μια αγορά όπου τα ασφάλιστρα έχουν καταρρεύσει κατά 50-75% τα τελευταία δέκα χρόνια και η κερδοφορία δεν είναι εκεί για να δώσει υποστήριξη ενώ, την ίδια στιγμή, η συχνότητα των ατυχημάτων συνεχώς αυξάνεται μετά το τέλος των lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθμούς, προφανώς. Αυτό το κομμάτι πρέπει να κριθεί διαφορετικά.

  • Πώς βλέπετε το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα; Πώς ήταν όταν ξεκινήσατε το 2012 και πως διαμορφώνεται σήμερα; Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να υπάρξουν περισσότερες επιτυχημένες ελληνικές startup;

Α.Π.: Έχει αλλάξει πάρα πολύ το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό που έχει κάνει τεράστια διαφορά είναι οι πόροι που έρχονται από το εξωτερικό, ενώ όταν ξεκινούσαμε ήταν δύσκολη αποστολή να βρεις επενδυτές. Στην Ελλάδα υπήρχε μόνο ο τραπεζικός δανεισμός ή αν είχες την δυνατότητα να ξεκινήσεις με ίδια κεφάλαια. Πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από funds και επενδυτές, ενώ δημιουργούνται και περισσότερες εταιρείες. Παράλληλα έχουν υπάρξει και εξαγορές ελληνικών startup από διεθνείς κολοσσούς σε υψηλές αποτιμήσεις αποδεικνύοντας ότι έχουν γίνει σωστά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών startup όπως η Workable, η Viva έχουν δημιουργήσει μια πιο θελκτική εικόνα για τους επενδυτές και δείχνουν ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και έχουν πετυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα. Επίσης έχει δημιουργηθεί και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν εταιρείες που να θέλουν να αλλάξουν τον κλάδο τους.

Ταυτόχρονα χρειάζεται και μια γενιά επιχειρηματιών να δείξουν τον δρόμο και να προσφέρουν στο ελληνικό οικοσύστημα είτε ως επενδυτές, ή ως μέντορες δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. Η είσοδος κολοσσών με την δημιουργία hubs στην Ελλάδα όπως έκανε η Pfizer, η παρουσία της Tesla και της Microsoft καθώς και της Amazon μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο οικοσύστημα των ελληνικών startups.Αυτό που συντελείται σήμερα είναι το «λίπασμα» για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει το επόμενο Τελ Αβιβ σε 20 χρόνια.

Αν δημιουργηθούν κατάλληλες επενδυτικές προϋποθέσεις, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνοντας τα 15 δισ. ευρώ από τα 5 με 6 δισ. που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η χώρα μετατρέπεται σε γενέτειρα 10 unicorns: 5 εταιρείες φλερτάρουν τώρα με τον τίτλο (Viva, Persado, Blueground, Skroutz, Peoplecert) ενώ εμείς έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στη λίστα με τις επιπλέον 5 εταιρίες που, παρουσιάζοντας τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο του «μονόκερου» την επόμενη πενταετία.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Σαριδάκη στο BD: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος τουριστικών startup

Η διευθύντρια του επιταχυντή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για τον τουρισμό, CapsuleT, τονίζει στο BD πως αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τουριστικές startup. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν για να πετύχουν.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Α. Τσιμπούκης στο BD: Πώς στηρίζει η Cisco τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Managing Director, της Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα μιλάει για τα δύο κέντρα μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο και την ανάγκη για διεύρυνση της δεξαμενής ταλέντων στην Πληροφορική.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θ. Κώτσανης (Bayer): Ευκαιρίες για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ελλάδα

Την δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της καινοτομίας και των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα υλοποιεί η Bayer και φέρνει πιο κοντά τις ελληνικές startup με τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley

Το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, καθώς στο τουλάχιστον 40% της έκτασης τους θα αναπτυχθούν εταιρείες τεχνολογίας από τη γειτονική χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellas Direct: Συγκέντρωσε επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ

Νέος επενδυτής ο βρετανικός οργανισμός ETF Partners. Ο βρετανικός επενδυτικός οργανισμός διαχειρίζεται κεφάλαια που προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές, παγκόσμιες εταιρίες και οικογενειακά γραφεία.