ΓΔ: 1370.3 -1.47% Τζίρος: 44.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:46:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» για να κρατηθεί κοντά στις 910 μονάδες από το Χρηματιστήριο

Η καλή πορεία Coca-Cola HBC (+1,14%) αλλά και της Ελλάκτωρ (+1,24%) κρατά τον Γεν. Δείκτη κοντά στο επίπεδο των 910 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές.

Με τις τραπεζικές μετοχές να διευρύνουν τις απώλειές τους και αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί κοντά στο επίπεδο των 910 μονάδων, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που δέχονται και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,69%. 

Στις 14:26 ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται 0,61% φθάνοντας στις 909,36 μονάδες το οποίο είναι και χαμηλό ημέρας, με το υψηλό να διαμορφώνεται στις 915,84 μονάδες. Υποτονική η αξία των συναλλαγών, η οποία φθάνει στα 20,97 εκατ. ευρώ. Προβάδισμα των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 56 έναντι 47 που εμφανίζουν κέρδη, ενώ 12 διατηρούνται αμετάβλητες. Απώλειες 0,58% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,28%. 

Διευρύνει στο 1,08% την πτώση του ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να κινείται 0,58% χαμηλότερα, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 1,9%, τη Eurobank να βρίσκεται στο -1,24%, ενώ πλήρης είναι η αντιστροφή τάσεων  και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μηδένισε τα αρχικά της κέρδη και πλέον έχει πτώση 0,58%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν ανοδικά οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (+1,14%), Ελλάκτωρ (+1,24%), ενώ ήπια κέρδη έχουν οι JumboΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των ΔΕΗ (-1,31%), ΕΛΠΕ (-1,68%), Motor Oil (-1,74%), Mytilineos (-1,7%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,66%).

Παρά τα θετικά μηνύματα από την οικονομία, οι επενδυτές συνεχίζουν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών, επιθυμώντας να συσσωρεύσουν και ρευστότητα εν όψει των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κατ' αρχή της Alpha Bank και ακολούθως της Ελλάκτωρ. Πάντως οι ειδήσεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζουν να είναι καλές. Πέραν της χθεσινής έγκρισης από την Κομισιόν του «Σχεδίου Ελλάδα 2.0», της αρκετά θετικής έκθεσης του ESM για την ελληνική οικονομία, υπήρξαν και τα reports από τους οίκους αξιολόγησης DBRS και Scope, οι οποίοι «βλέπουν» ανάκαμψη για την Ελλάδα μετά το σοκ της πανδημίας, αν και θέτουν ορισμένα ερωτηματικά αναφορικά με την ανεργία και κυρίως την πορεία της μετά το πέρας των προγραμμάτων στήριξης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ. 

Αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές, πιθανώς, να έχει δημιουργήσει και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Στην έκθεσή της η ΤτΕ δεν μην αποκλείει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης, αλλά να αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις. Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι η επιδείνωση της οικονομικής θέσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω της πανδημίας εκθέτει τις τράπεζες στον κίνδυνο να σχηματίσουν και πάλι μεγάλες προβλέψεις, όπως ήδη συνέβη το 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν σημαντικού ύψους ζημιές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή πιέσεων, αλλάζει το κλίμα διεθνώς

Πτωτική στροφή σε Wall Street και Ασία, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο να επιστρέφει άνω των 90 δολαρίων. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης της Goldmαn Sachs σε τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με ενισχυμένη αξία συναλλαγών

Συνεχίζονται οι πιέσεις σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να διαχωρίζει τη θέση του σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία κινείται σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας την ψυχραιμία της μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Ζυγίζει» το γεωπολιτικό ρίσκο το Χρηματιστήριο

Βασικός στόχος, εκ νέου, να μην χαθεί το επίπεδο των 1.400 μονάδων, με τις διεθνείς αγορές να εμφανίζονται ψύχραιμες στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί.