ΓΔ: 1422.23 0.33% Τζίρος: 51.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 880 μονάδων με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ να πυροδοτούν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, ενώ οι επενδυτές φαίνεται ότι ανησυχούν και για ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις κεφαλαίου. Το κλίμα βαραίνει και η εικόνα των ξένων αγορών, οι οποίες υποχωρούν ενόψει της αβεβαιότητας για την πληρωμή τόκων σε διεθνές ομόλογο της κινεζικής Evergrande.

Στις 11:51 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες -1,18% και διαπραγματεύεται στις 876,74 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Στην Ευρώπη ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά -0,60%, η Γερμανία -0,61% και το Παρίσι με -0,71%. Πτωτικά κινούνται και τα futures στη Wall Street.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί στα επίπεδα των 8 ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από τη διοίκηση της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 8,025 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη πτώση της τάξης του -11,03%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ύψος της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών και τον κίνδυνο να είναι σημαντικά χαμηλότερη της τρέχουσας, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ως πιο πιθανό ενδεχόμενο. Άλλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι πρόκειται για έμμεση αποκρατικοποίηση δημιουργεί μια άλλη δυναμική προσδίδοντας πρόσθετη αξία στο εγχείρημα. Επιπλέον εκτιμούν ότι μετά την ΑΜΚ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα ξεπεράσει αισθητά τα 3 δισ. ευρώ, με ένα free float άνω του 60%, συνδυασμός που θα οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη της μετοχής της στον δείκτη MSCI Greece - Large Cap. Εξέλιξη που θα έχει ένα ακόμα αυτόματο αποτέλεσμα: εισροές κεφαλαίων στη μετοχή περί τα 150 – 200 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τους χειρισμούς της ΑΜΚ καθώς η παρατεταμένη πτώση που προηγήθηκε δημιουργεί υπόνοιες για διαρροή του σχεδιασμού της διοίκησης. Πάντως το σύνολο των αναλυτών επισημαίνει ότι πρόκειται για κίνηση με ισχυρή επιχειρηματική λογική που θα δώσει μακροπρόθεσμα μεγάλη ώθηση στην εταιρία.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -1,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρές απώλειες -0,21%. Ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά -0,57%. Μεγάλη ανησυχία και φημολογία επικρατεί για το ενδεχόμενο και άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, εκτός από την μετοχή της ΔΕΗ που ξεχωρίζει αρνητικά με απώλειες άνω του -10%, ισχυρές πιέσεις δέχονται επίσης  η μετοχή της Mytilineos με -2%, ο ΟΠΑΠ με -1,99% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -3%

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει απώλειες 0,56%, με την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κατά 1,99%, η Eurobank πέφτει κατά 1,08% ενώ η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,50% και η Τρ. Πειραιώς σημειώνει οριακή άνοδο 0,15%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+1,35%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,87%) και των Τροφίμων (-1,02%). Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 37 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Έλαστρον +7,60% και Byte Computer +4,80%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν και η μετοχή τη Ιντερτέκ -7,27%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ