ΓΔ: 1440.33 -0.58% Τζίρος: 7.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο παγκόσμιας έρευνας για ξέπλυμα

Η έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πέντε μεγάλες τράπεζες: JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank, Bank of NY Mellon και αφορά συναλλαγές 2 τρισ. δολαρίων το 1999 - 2017.

Αστρονομικά ποσά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί σειρά ετών στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, αποκαλύπτει έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. 

Η έρευνα, που μεταδόθηκε στο Buzzfeed News και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα λεγόμενα «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει το Buzzfeed News.

Τα έγγραφα, που ξεπερνούν τα 2.100, αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πέντε μεγάλες τράπεζες - τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon - που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν δορία 60 ημερών για την υποβολή SAR μετά την ημερομηνία αρχικής ανίχνευσης μιας ύποπτης συναλλαγής. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένες περιπτώσεις ότι οι τράπεζες απέτυχαν να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές αρκετά χρόνια μετά την επεξεργασία τους.

Τα SAR έδειξαν επίσης ότι οι τράπεζες συχνά μετακινούσαν κεφάλαια για εταιρείες με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ενώ δεν γνώριζαν τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Το προσωπικό των τραπεζών φέρεται συχνά να χρησιμοποιούσε το Google για να αναζητήσει ποιος ήταν πίσω από μεγάλες συναλλαγές.

Μεταξύ των συναλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση, είναι: χρήματα που επεξεργάστηκε η JPMorgan για υπόπτους διαφθοράς και εταιρείες στη Βενεζουέλα, την Ουκρανία και τη Μαλαισία, χρήματα από σχήμα Ponzi που κινήθηκαν μέσω της HSBC και χρήματα που συνδέονται με έναν Ουκρανό δισεκατομμυριούχο και επεξεργάστηκε η Deutsche Bank.

Σε σχολιά τους προς το Reuters, οι τράπεζες ανέφεραν πως οι αποκαλύψεις είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» και πως ήδη αφιερώνουν σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων και συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές. 

Από την πλευρά της, η FinCen, σε ανακοίνωσή της την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε πως ήταν σε γνώση της η επικείμενη δημοσίευση μιας τέτοις έρευνας και προειδοποιούσε ότι η «μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη εγγράφων SARs είναι έγκλημα που μπορεί να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Tι συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

Με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες είδαν το κόστος του χρήματος να κινείται σε ιστορικά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.