Φώτο: Shutterstock

Άλμα της Τουρκίας στη λίστα της ανταγωνιστικότητας

Με σειρά μεταρρυθμίσεων, η τουρκική οικονομία πέρασε στην 33η θέση της κατάταξης της έκθεσης Doing Business 2020, ενώ η ελληνική έχει καταποντιστεί στην 79 θέση.

Άλμα 10 θέσεων έκανε η τουρκική οικονομία στην κατάταξη της έκθεσης Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανήλθε στην 33η θέση, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά επτά θέσεις και βρέθηκε στην 79η.

Η Τουρκία προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την έκαναν ελκυστικότερη για επενδύσεις. Την τελευταία 15ετία, η Τουρκία βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στην κατάταξη, έχει ήδη κερδίσει 60 θέσεις και στοχεύει, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, να αναρριχηθεί στην 20η θέση τα επόμενα χρόνια.

Η βελτίωση της θέσης της Τουρκίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οφείλεται σε πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον περασμένο χρόνο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μειώθηκε το κόστος των εγγραφών στο κτηματολόγιο και επιταχύνθηκε η φορολογική εκτίμηση των ακινήτων, ο ΦΠΑ για ορισμένες επενδύσεις μειώθηκε, ενώ έγινε πιο εύκολη η ίδρυση επιχειρήσεων, καθώς πλέον δεν απαιτείται η καταβολή ελάχιστου κεφαλαίου, ούτε και οι συμβολαιογραφικές πράξεις για τα έγγραφα ίδρυσης εταιρείας.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η διαφάνεια στους οικοδομικούς κανονισμούς με ηλεκτρονικές διαδικασίες, βελτιώθηκαν οι έλεγχοι ποιότητας των κατασκευών, ενισχύθηκε η πρόσβαση σε δανεισμό, καθώς οι πιστωτές με εξασφαλίσεις έχουν πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων απαιτήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός του πλαισίου της διαδικασίας πτώχευσης.

Η Τουρκία καθιέρωσε την πρόσβαση σε στοιχεία για τις καθυστερούμενες οφειλές σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ενώ έκανε πιο εύκολη την πληρωμή των φόρων, με βελτιώσεις στο on-line σύστημα όπου καταχωρούνται οι φορολογικές δηλώσεις και μέσω του οποίου εξοφλούνται οι φόροι.

Επίσης, στο διασυνοριακό εμπόριο μειώθηκαν οι χρόνοι και τα κόστη εισαγωγών και εξαγωγών. Παράλληλα, διευκολύνθηκε η εκτέλεση συμβάσεων με τη δημοσίευση όλων των δικαστικών αποφάσεων για εμπορικά θέματα και την καθιέρωση κινήτρων για προσφυγή σε διαμεσολάβηση, αντί της δικαστικής διαδικασίας.

Doing Business: Η Τουρκία 33η, Ελλάδα 79η

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

«Οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο» τονίζει εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
koronoios, corona virus, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown επιβάλει η Τουρκία

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους το διάστημα μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί τις καθημερινές και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας.