ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
Φωτο: Δ. Μπάκος

Έχασαν την προσωρινή διαταγή οι εφοπλιστές για το deal Ολλανδών - Μπόμπολα

Απορρίφθηκε το αίτημα Καϋμενάκη - Μπάκου να ενημερωθούν για τη συμφωνία που δίνει στη Reggeborgh δικαίωμα απόκτησης του 12,55% από την πλευρά Μπόμπολα. Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Δ. Μπάκου.

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής μέσω διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημ. Μπάκος ώστε να λάβουν τη συμφωνία μεταξύ της ολλανδικής Reggeborgh Invest και του Λεωνίδα Μπόμπολα για το δικαίωμα αγοράς (option) του 12,55% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η απόφαση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Ο ολλανδικός όμιλος είχε υπογράψει συμφωνία με τον κ. Μπόμπολα που προέβλεπε πως μπορεί να αποκτήσει το ποσοστό του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντός εξαμήνου. Η προθεσμία για την άσκηση του option εκπνέει αυτές τις ημέρες με τους δύο εφοπλιστές να ζητούν, με αγωγή, να τους κοινοποιηθεί η συμφωνία.

Πρόκειται για μία από τις δικαστικές παρεμβάσεις των δύο εφοπλιστών καθώς συνεχίζουν το δικαστικό αγώνα κατά της σημερινής διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως έχει γράψει το Business Daily, «βροχή» εξωδίκων και αγωγών έχουν στείλει οι δύο εφοπλιστές στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αρκετές ημέρες πριν υποβάλλουν το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας.

Χθες για πρώτη φορά από την ημέρα που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον κατασκευαστικό όμιλο, ο κ. Μπάκος παραχώρησε συνέντευξη (στο «Βήμα») με την οποία καταφέρεται κατά της Reggeborgh και της διοίκησης. Υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει προηγούμενο ο μεγαλύτερος μέτοχος σε μια εταιρεία να μην έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο».

Από τη συνέντευξη έγινε γνωστό πως στενός συνεργάτης των δύο εφοπλιστών είναι πλέον ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο δικηγόρος κ. Εξάρχου ήταν επιλογή της οικογένειας Καλλιτσάντση όταν επικράτησε της πλευράς Δημ. Κούτρα και Λεων. Μπόμπολα στα μέσα του 2018.

Ο Δημ. Μπάκος υποστηρίζει στη συνέντευξη πως οι εφοπλιστές έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς θεωρούν πως «έχει προφανείς υπεραξίες που δεν αντικατοπτρίζονται αυτή τη στιγμή στην τιμή της μετοχής» και πως αποφάσισαν να ασχοληθούν επειδή θεώρησαν πως ήταν «μια ευκαιρία να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα».  

Ο ίδιος δηλώνει πως υπήρξε απόπειρα συνεννόησης με την πλευρά της Reggeborgh χωρίς η τελευταία να ανταποκριθεί. Για τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου που προωθεί η σημερινή διοίκηση, ο κ. Μπάκος δηλώνει πως έχει ανατεθεί σε διεθνή οίκο η διερεύνηση της σκοπιμότητας μιας τόσο μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, όσο διαρρέεται τις τελευταίες ημέρες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της έκτακτης γενικής συνέλευσης που έχουν ζητήσει οι δύο εφοπλιστές για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας. Την Παρασκευή υπήρξαν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της REDS, της εισηγμένης θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο χώρο των ακινήτων. Στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν πρόσωπα που συνεργάζονται με τους Ολλανδούς όπως οι κ.κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος και Κ. Τούμπουρος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την κρίσιμη συνέλευση

Πιθανό το μπλοκάρισμα των αποφάσεων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Έμεινε εκτός διαγωνισμού για την Εγνατία ενώ μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πενθήμερο σίριαλ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με προσπάθεια για συμβιβασμό

Χρονικό περιθώριο ως την Παρασκευή δίνουν οι δύο εφοπλιστές στους Ολλανδούς για συμβιβασμό σε νέο, 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Προωθούν για πρωτεύοντα ρόλο τον Αλ. Έξαρχο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ.