ΓΔ: 805.55 -0.03% Τζίρος: 39.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ.Πειραιώς: Υπερτιμημένη η διεύρυνση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων

Σήμερα πάντως οι τιμές τόσο των Ελληνικών όσο και των Ευρωπαϊκών ομολόγων εμφάνισαν περιορισμένη θετική αντίδραση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν ελαφρώς.

Υπερτιμημένο εκτιμά ότι είναι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας σημαντικές πιέσεις σημειώθηκαν και στο εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε κατά 39 μβ στις 241 μβ, ενώ διευρύνθηκε επιπλέον κατά 13 μβ το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου στις 253 μβ προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Απριλίου του 2020.

Σύμφωνα με το μοντέλο αποτιμήσεων της Πειραιώς το περιθώριο (spread) σε αυτό το επίπεδο θεωρείται σχετικά «υπερτιμημένο» κατά 55 μβ από άποψη μακροοικονομικών στοιχείων χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει σε κάποια ακραία τιμή σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση. Τα θεμελιώδη μεγέθη με την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την ανοδική μεταβολή εντοπίζονται στην επιδείνωση των πρόδρομων δεικτών για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην χειροτέρευση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανομής Κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων, η πιθανότητα περαιτέρω πιέσεων προς τα πάνω στο 10ετες spread (downside risk) συνεχίζει να ενισχύεται για 2ο συνεχόμενο μήνα.

Σήμερα πάντως οι τιμές τόσο των Ελληνικών όσο και των Ευρωπαϊκών ομολόγων εμφάνισαν περιορισμένη θετική αντίδραση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν ελαφρώς.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 74 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,68% έναντι 0,93% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,65%

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,041 δολ. από το επίπεδο των 1,0398 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0442 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο, θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ

Στο 8,75% διαμορφώθηκε το κουπόνι της έκδοσης τίτλων AT1, ενώ το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών επέτρεψε στην τράπεζα να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξοδος της Τρ. Πειραιώς στην αγορά με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης

Με την έκδοση του νέου τίτλου θα καλυφθεί εποπτική υποχρέωση της τράπεζας. Εκτιμάται ότι θα αντληθούν 300 - 400 εκατ. ευρώ. Πέντε διεθνείς τράπεζες «τρέχουν» από σήμερα την έκδοση με παρουσιάσεις σε επενδυτές.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθοριστικός ο ρόλος της Τρ. Πειραιώς στην έκδοση του ομολόγου της Motor Oil

Στην έκδοση του κοινού Ομολογιακού Δανείου της Motor Oil, ύψους 200 εκ. ευρώ, καταγράφηκε η ζήτηση που υπερέβη το 1 δισ.  ευρώ, αλλά και ζήτηση από πλευράς ιδιωτών, με ποσό άνω των 650 εκ. ευρώ.