ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 43.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi, lockdown, koronoios, metra
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τα σενάρια άρσης του lockdown, παράταση μέτρων ζητούν οι λοιμοξιωλόγοι

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της. Άρση των μέτρων από 21 Δεκεμβρίου και μετά, προτείνουν οι ειδικοί. Να μην ανοίξουν τα σχολεία, ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου προσδιόρισε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής. 

«Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας», τόνισε στον ΣΚΑΪ ενώ ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας, εξήγησε. 

«Δεν αισθάνομαι ότι θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε κάποια χαλάρωση αν έχουν τριψήφιο αριθμό ανθρώπων στην Εντατική» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Να φτάσει έως και τις 21 Δεκεμβρίου ο χρονικός ορίζοντας των περιοριστικών μέτρων πρότεινε και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα», καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», πρόσθεσε. 

Εξάλλου, η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων θα ληφθούν προς το τέλος της. 

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει υψηλός (606 εχθές) και τον αριθμό των θανάτων να καταγράφει θλιβερά ρεκόρ, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την περαιτέρω παράταση του lockdown. Πιθανό είναι και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις, δηλαδή σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα την περιφέρεια. 

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η εστίαση, καθώς αν η καραντίνα συνεχισθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου εκτιμάται πως θα συνεχισθεί και το λουκέτο στα εστιατόρια. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε εχθές ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.

Εξάλλου, εχθές από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά και πιο περιορισμένα, ζητώντας «πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια ενόψει των Χριστουγέννων».

«Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβαςη εισήγησή του στον πρωθυπουργό ήταν να μην ανοίξει τίποτα αν οι δείκτες δεν δείχνουν μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου, προσθέτοντας πως τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν για κανένα λόγο μέσα στον Δεκέμβριο.

Τόνισε παράλληλα ότι παραμένει πολύ υψηλό το ιικό φορτίο στους δήμους γύρω από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε Πυλαία, Χορτιάτη, Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο και ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι βασανιστικοί οι ρυθμοί μείωσης των κρουσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.