ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Από αριστερά: ο κ. Βασίλης Ράπανος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και ο κ. Μανώλης Βασιλάκης. Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Εκδήλωση προς τιμήν του Α. Μ. Ανδρεάδη από την Tράπεζα της Ελλάδος

Για τον Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα μίλησαν οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και πολυσχιδούς πνευματικού ανθρώπου Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935).

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα και ο κατεξοχήν μελετητής των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα. Επέλεξε μάλιστα να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία με την μελέτη  μιας κεντρικής τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Ράπανος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, ο. κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Athens Review of Books, κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην «Ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας» του Ανδρέα Ανδρεάδη σημείωσε ότι ο αναγνώστης της μπορεί να τη διαβάσει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών από τότε που το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1904, στις οποίες οφείλουμε πολλές από τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε όρους νομισματικής σταθερότητας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εστιάσει στις συνέχειες: «να αναγνωρίσει πόσα από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα: η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ πιστωτικής χαλάρωσης, προς αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, και επιζήμιας χαλαρότητας, που ανεβάζει τις τιμές των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων· η επιλογή ανάμεσα στη διαφύλαξη της πιστωτικής σταθερότητας και την αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συμπεριφορών»

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ράπανο, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός οικονομολόγος της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με πραγματικά πρωτοπόρες απόψεις για τον ρόλο του κράτους και τα αίτια της επέκτασής του. Σημείωσε μάλιστα ότι «πολλές από τις διαπιστώσεις του για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση, τον ανορθολογισμό μεγάλου μέρους των δημόσιων δαπανών και τον έντονο κομματισμό στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ανέλυσε τις μεθοδολογικές αρχές βάσει των οποίων κινήθηκε επιστημονικά ο Ανδρεάδης. Σύμφωνα με αυτές, η αφηρημένη θεωρία και η εμπειρική πραγματικότητα έπρεπε να αλληλοσυμπληρώνονται και η οποιαδήποτε μονομερής επιστημονική προσέγγιση έκρυβε κινδύνους και, πιθανά, λανθασμένα επιστημονικά συμπεράσματα: «Με κριτήριο την σύνθεση θεωρίας και πράξης ο Ανδρεάδης ανέλυσε τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και της σύγχρονης Ελλάδας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άνθηση του όποιου πολιτισμού και η κατίσχυση οποιουδήποτε πολιτειακού καθεστώτος απαιτούσε υγιή δημόσια οικονομικά ή, με άλλα λόγια αποφυγή, σπατάλης του Δημοσίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η συνεισφορά της συλλογής έργων της ΤτΕ στον πολιτισμό

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως η συλλογή έργων της τράπεζας εμπλουτίζεται συνεχώς με δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών με στόχο να ενισχύεται η αφήγηση που παρέχει για την ελληνική εικαστική δημιουργία.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζουν ξανά οι Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ο φετινός πέμπτος κύκλος περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: περιβάλλον, ιστορία και αρχαιολογία και εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου με τη συνομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Χρήστου Ζερεφού.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές δημοτικού ρωτούν για τα κόκκινα δάνεια και τoν δανεισμό του ΔΝΤ

Τα παιδιά βρέθηκαν στην παρουσίαση της έκδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ το «αλφαβητάρι της οικονομίας». Είναι ένα πρωτότυπο λεξικό χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού που απευθύνεται σε μικρούς μαθητές.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ο Γ. Κωστόπουλος είναι η ιστορία του τραπεζικού συστήματος

«Ήταν ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Δεν είχαμε κάποια διαφωνία για το πώς εξελίχθηκε το τραπεζικό σύστημα, δεδομένης της κρίσης» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στον Γιάννη Κωστόπουλο.