ΓΔ: 832.83 0.70% Τζίρος: 22.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άμεση απόσυρση έργων 100 εκατ. ευρώ ζητά η ΠΕΣΕΔΕ λόγω «φωτογραφικών» όρων

Η ΠΕΣΕΔΕ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των αρχών του ενωσιακού Δικαίου και ζητά «την τροποποίηση της διακήρυξης και τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς».

«Φωτογραφικούς» όρους που ευνοούν μικρό αριθμό εργοληπτικών εταιρειών και αποκλείουν τη συμμετοχή της πλειονότητας των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων σε διακηρύξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Ζητώντας την απόσυρση και επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών, η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ ενημέρωσε εγγράφως τις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, ενώ κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο  στις διοικήσεις των ΤΕΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ, της ΔΕΔΑ και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Στην επιστολή επισημαίνονται ως προβληματικά σημεία των επίμαχων διακηρύξεων, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η κατασκευή των δικτύων περιλαμβάνει διαφορετικές πόλεις στην ίδια διακήρυξη (π.χ. για το δίκτυο διανομής σε Δράμα και Ξάνθη ή Σέρρες και Κιλκίς ή Χαλκίδα και Θήβα, κλπ), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προϋπολογισμοί των έργων σε τέτοια επίπεδα, που μπορούν να καλυφθούν μόνο από  εργοληπτικές επιχειρήσεις 5ης τάξης και άνω.
  • Ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης δεν επιλέγεται αυτό της  «πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)» αλλά αυτό της «πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής». Όμως, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι προσφορές των διαγωνιζόμενων δεν αιτιολογούνται επαρκώς.

Ειδικότερα : 

  • κριτήριο Α: το προσωπικό του αναδόχου εφόσον καλύπτει τα κριτήρια επάρκειας- εμπειρίας που ορίζονται στο άρθρο 8 της ΕΣΥ κρίνεται επαρκές για την κατασκευή του έργου και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης.
  • κριτήριο Β: ο προσφερόμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της κατασκευής των δικτύων δεν μπορεί να αξιολογείται, υπό την αίρεση της έκδοσης Εντολής Εργασίας από την ΔΕΔΑ, γιατί με την πρόβλεψη αυτή το κριτήριο αυτοαναιρείται.
  • Η απαιτούμενη κατασκευαστική εμπειρία των συμμετεχόντων, τίθεται περιοριστικά και φωτογραφικά, ιδιαίτερα έχοντας ως δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα έργα φυσικού αερίου ανατίθενται μόνο από τους υφιστάμενους αρμόδιους φορείς (ΕΔΑ), οι οποίοι τηρούν περιορισμένο μητρώο κατασκευαστών και δεν εφαρμόζουν τις διαδικασίες του Ν.4412/2016

Η ΠΕΣΕΔΕ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των αρχών του ενωσιακού Δικαίου (Διαφάνεια Αναλογικότητας, Ίση Μεταχείριση, Αποφυγή Διακρίσεων) και ζητά «την τροποποίηση της διακήρυξης και την διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς, για να εξασφαλισθεί ο υγιής ανταγωνισμός και το Δημόσιο συμφέρον, αλλά και η έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου.»

Το θέμα ανέδειξε με πρόσφατο δημοσίευμά του του Business Daily.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia-deda-dape-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία των πρώτων «πράσινων» υποδομών διανομής φυσικού αερίου

Οι διοικήσεις της ΔΕΔΑ και του ΚΑΠΕ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας για να  προωθήσουν λύσεις και εφαρμογές για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς την οικονομία μηδενικών εκπομπών.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ

Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο) νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης.