bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Τεχνική αξιολόγηση προσφορών για τις ταυτότητες των 500 εκατ. ευρώ

Εντός των ημερών κρίνονται οι τεχνικές παράμετροι των προσφορών από πέντε ισχυρές κοινοπραξίες, ακολουθεί το άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Θα πληρώνουμε παράβολο 10 ευρώ με έξτρα χρέωση των φωτογραφιών.

Θέμα λίγων ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των πέντε προσφορών που έχουν υποβληθεί στο διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες. Στη συνέχεια, οι όμιλοι που θα προκριθούν θα κληθούν ώστε να ανοίξουν και οι οικονομικές τους προσφορές, με στόχο εντός των προσεχών μηνών να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος. 

Το μεγάλο έργο διεκδικούν πέντε ισχυρές κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών: μια κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems του ομίλου Quest, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte, η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft που ανήκει στον ΟΠΑΠ, η βελγική Zetes με την Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκου (Austria Cards, κλπ.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, ήταν να εκδοθούν οι πρώτες ταυτότητες το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπως ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.α. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα), κ.α. 

Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η χρέωση του φωτογράφου. Σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου οι πολίτες πάνε στην αστυνομία, βγάζουν φωτογραφία σε ειδικό χώρο, γίνεται ο έλεγχος και φεύγουν με τη νέα ταυτότητα, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να «επιδοτηθούν» οι φωτογράφοι! Το τελικό κόστος του παραβόλου μπορεί να είναι μικρότερο αν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας. Οι ελληνικές ταυτότητες βασίζονται σήμερα σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα και αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές ελληνικές ταυτότητες για να εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κολοσσούς στον τεχνολογικό τομέα

Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν σχετικές επενδύσεις στον χώρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 3.500 ναυτικών ετησίως αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας  Δρ. Γιώργος Πατέρας, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων υποδομών στη ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα για την εισαγωγή περισσότερων σπουδαστών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών

Ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Στάβερης υπογράμμισε πως θα ενταθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών οπτικών ινών προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.