bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Στη φυλακή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard

Συνεχίζει να κλυδωνίζει το σκάνδαλο Wirecard στη Γερμανία, με νέες αποκαλύψεις των εισαγγελικών αρχών. 

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο της Wirecard στη Γερμανία, με τη γερμανική δικαιοσύνη να προχωρά σήμερα στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντα συμβούλου και ιδρυτή της εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών, καθώς και δύο πρώην διευθυντών. 

Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Μάρκους Μπράουν, ο οποίος είχε συλληφθεί και στα τέλη Ιουνίου για παραποίηση του ισολογισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δύο πρώην διευθυντές του ομίλου τον Μπούρκχαρντ Λέι, υπεύθυνο για τα οικονομικά και τον Στέφαν φον Έρφα, αρμόδιο λογιστή.

«Η εντατική έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου έδειξε ότι οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων έχουν ενισχυθεί σημαντικά», δήλωσε η εισαγγελία του Μονάχου, υποδεικνύοντας ότι καθόρισε, ιδίως μέσω ενός βασικού μάρτυρα, ότι η υπεξαίρεση είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015. Έκτοτε, οι ύποπτοι αποφάσισαν να «φουσκώνουν» το σύνολο του ισολογισμού της εταιρείας «επινοώντας έσοδα».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι «ήξεραν ήδη μέχρι το τέλος του 2015 το αργότερο ότι η εταιρεία είχε ζημιές», ενώ τράπεζες στη Γερμανία και την Ιαπωνία, καθώς και άλλοι επενδυτές, παρείχαν κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία, ποσά που «πιθανόν χάθηκαν λόγω της χρεοκοπίας της Wirecard».

Σημειώνεται πως τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς όσο και καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχονται πυρά καθώς φαίνεται πως γνώριζαν. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής επιτροπής ελέγχου κεφαλαιαγοράς BaFin, ο Σολτς ήταν ενήμερος ήδη από το 2019, μιας έκθεσης σύμφωνα με την οποία η Bafin «ερευνούσε υποψίες παραβίασης της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς» από την εταιρεία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει για το θέμα αυτό στα τέλη Ιουλίου ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Μπούντεσταγκ.

Εξάλλου, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φέρεται να εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, με το Der Spiegel να αναφέρει ότι προώθησε την εταιρεία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Κίνα το 2019 ενώ το επιτελείο της γνώριζε ήδη την ύπαρξη έρευνας σε βάρος της εταιρείας. Η γερμανική αντιπροσωπεία στην Κίνα γνώριζε τις υποψίες, αλλά εξακολουθούσε να υποστηρίζει την εταιρεία, η οποία τότε προσπαθούσε να αποκτήσει τις κινεζικές πληρωμές AllScore, σύμφωνα με το περιοδικό.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ντομπρόβσκις: Το σκάνδαλο Wirecard πρέπει να φέρει αναθεώρηση της ευρωπαϊκής εποπτείας

Η κατάρρευση της γερμανικής τεχνολογικής εταιρείας δείχνει ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών οργάνων στις Βρυξέλλες ήταν «χαμένη ευκαιρία», σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Τριγμούς στη γερμανική κυβέρνηση προκαλεί η Wirecard 

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά. Στη υπόθεση Wirecard όμως υπάρχει τόσος καπνός που δύσκολα διακρίνει κανείς πού καίει. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει πολιτικές διαστάσεις. Εμπλέκονται Σολτς και Μέρκελ;
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε ο Μπάιντεν. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί κατέθεσε σε έρευνας για τον σύζυγό της

Η δικαιοσύνη υποπτεύεται διάφορα πρόσωπα στο περιβάλλον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την ανάκληση των κατηγοριών με στόχο να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών.