bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Σρι Λάνκα: Εκκλήσεις να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο έκπτωτος πρόεδρος Ρατζαπάξα

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι χάρηκαν με την επιστροφή του και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να συλληφθεί «για τα εγκλήματα που διέπραξε».

Eπέστρεψε χθες Παρασκευή στο Κολόμπο o έκπτωτος πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, βάζοντας τέλος στην αυτοεξορία του στην Ταϊλάνδη, γεγονός που ώθησε ακτιβιστές και διαδηλωτές να ζητούν να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. «Ο Γκοταμπάγια επέστρεψε γιατί καμία χώρα δεν τον θέλει, δεν έχει πουθενά να κρυφτεί», δήλωσε ο Ζόζεφ Στάλιν, επικεφαλής ενός συνδικάτου εκπαιδευτικών που κινητοποίησε τους διαδηλωτές. «Θα πρέπει να συλληφθεί αμέσως επειδή προκάλεσε τέτοια δυστυχία στος 22 εκατομμύρια κατοίκους της Σρι Λάνκα. Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση του Ρατζαπάξα, ο οποίος δεν έχει πλέον προεδρική ασυλία αφού παραιτήθηκε από τον θώκο, κατηγορείται ότι διαχειρίστηκε με χαοτικό τρόπο τη χώρα την ώρα που η οικονομία της Σρι Λάνκα βυθιζόταν στην κρίση. Η χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες από ιστορικών διαστάσεων οικονομική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, καθώς δεν διαθέτει αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα για να τα εισάγει. «Δεν μπορεί να ζει ελεύθερος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο Στάλιν.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι χάρηκαν με την επιστροφή του και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να συλληφθεί «για τα εγκλήματα που διέπραξε». «Θα μπορέσουμε να τον κάνουμε να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Ταρίντου Τζαϊουαρντάνα εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Δημοσιογράφων της Σρι Λάνκα. Ο 73χρονος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα εξελέγη πρόεδρος το 2019 δεσμευόμενος «ορίζοντες ευημερίες και λαμπρότητας», όμως η δημοτικότητά του μειωνόταν όσο επιδεινωνόταν η κρίση. Έφυγε από τη Σρι Λάνκα στις 13 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του αγανακτισμένοι έπειτα από μήνες στερήσεων. Αρχικά κατέφυγε στις Μαλδίβες και μετά στη Σιγκαπούρη από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αφού έληξε η βίζα του, πήγε στην Ταϊλάνδη, όπου οι τοπικές αρχές του είχαν ζητήσει να μην βγαίνει από το ξενοδοχείο του για λόγους ασφαλείας, θέτοντάς τον ουσιαστικά υπό καθεστώς κράτησης. Ο Ρατζαπάξα τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στο Κολόμπο όπου τον υποδέχθηκαν χθες υπουργοί με λουλούδια. Στη συνέχεια οδηγήθηκε με επίσημη συνοδεία στη νέα του επίσημη κατοικία, που του διέθεσε η κυβέρνηση και η οποία φυλάσσεται αυστηρά.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

btaΤέσσερις νεκροί σε επίθεση σε συγκρότημα φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ

Η επίθεση στο Hor Mor διέκοψε το φυσικό αέριο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την περιοχή κατά περίπου 2.500 μεγαβάτ, ανέφερε το Reuters.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρωθυπουργός της Δανίας δέχθηκε προσβολές και απειλές στα social media

Η πρωθυπουργός της Δανίας επεσήμανε τους νέους οι οποίοι, μετά τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις, υπόκεινται σε δημοσιεύσεις γεμάτες ρατσισμό και μίσος, καθώς και απειλούν δημοσιογράφους, ερευνητές, δημόσιους υπαλλήλους, αθλητές και πολιτικούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Καταδικάστηκε ιερέας για σεξουαλικά εγκλήματα και ναρκωτικά

Ο ιερέας, που αναφέρεται ως Τόμας Ζ, καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα, χορήγηση ναρκωτικών ουσιών και παρεμπόδιση παροχής βοήθειας σε άτομο που η ζωή του ήταν σε κίνδυνο και για σοβαρή σωματική βλάβη.