bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Νέα φόρμουλα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ αναζητά η Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ από το 2012 αλλά όχι μέλος, με τις δυο πλευρές να ενισχύουν τις σχέσεις τους για να ανταποκριθούν στις κοινές προκλήσεις.

Η Νέα Ζηλανδία διαπραγματεύεται έναν νέο τύπο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, η οποία πιθανόν θα καλύπτει περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, της κλιματικής αλλαγής και της κυβερνοασφάλειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η Νανάια Μαχούτα ανέφερε σε email της στο Reuters ότι το ΝΑΤΟ μετακινεί όλες τις συμφωνίες συνεργασίας σε ένα νέο μοντέλο που αποκαλείται Ατομικά Προσαρμοσμένο Πρόγραμμα Συνεργασίας (ITPP) και ότι επί του παρόντος η Νέα Ζηλανδία επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες που το αφορούν.

«Το ITPP μας θα καλύπτει τομείς μακροχρόνιου κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και το ΝΑΤΟ και πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία στη διάρκεια της περιόδου επεξεργασίας του. Παρότι ακόμη οι ακριβείς τομείς συνεργασίας δεν έχουν συμφωνηθεί, αναμένουμε ότι θα καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η στήριξη για την βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια», είπε η υπουργός.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ από το 2012 αλλά όχι μέλος. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι η Νέα Ζηλανδία και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τις σχέσεις τους για να ανταποκριθούν στις κοινές προκλήσεις για την ασφάλεια.

Η Μαχούτα δήλωσε ότι ούτε η Νέα Ζηλανδία ούτε το ΝΑΤΟ θεωρούν ότι το ITPP θα είναι ένας νέος επίσημος περιφερειακός σχηματισμός.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μόνο έναν επίσημο σύμμαχο, τη γειτονική Αυστραλία, παρότι αμφότερες οι χώρες ανήκουν στη συμμαχία Πέντε Μάτια, που περιλαμβάνει τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί μια μακροχρόνια πολιτική χωρίς πυρηνικά και, όπως είπε η Μαχούτα, το ITPP θα συμβαδίζει με αυτή την πολιτική.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και ότι θα επισκεφθεί την Κίνα στο τέλος Ιουνίου.

Το ΝΑΤΟ θα ανοίξει γραφείο σύνδεσμο στο Τόκιο το 2024 και θα το χρησιμοποιήσει ως κόμβο για τη συνεργασία με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, έγραψε χθες η εφημερίδα Nikkei, ένα σχέδιο το οποίο στο παρελθόν η Κίνα είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία

O Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Σε δήλωσή του στο Ansa, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξήρε τον ρόλο της Ιταλίας ως «πιστού και σημαντικού συμμάχου».
ΔΙΕΘΝΗ

La Repubblica: Το ΝΑΤΟ έθεσε κόκκινες γραμμές για πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία

«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, το ΝΑΤΟ εντόπισε, με πολύ εμπιστευτικό τρόπο και χωρίς επίσημες δηλώσεις, δύο κόκκινες γραμμές, μετά τις οποίες θα μπορούσε να συμβεί μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα.