bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 6 Ιουλίου

Σαν σήμερα το 1907 γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, το 1932 η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου.

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου το 1960 η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για «σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ», το 1962 πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Ουίλιαμ Φόκνερ, («Η βουή και το Πάθος»), το 1988  ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Άλφα» στο Βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ήταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

371 π.Χ Μάχη των Λεύκτρων: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο.

1535 Εκτελέστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Άγγλος συγγραφέας, Τόμας Μορ

1609 Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκία.

1630 Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, σουηδικά στρατεύματα υπό τον βασιλιά Γουστάβο — Αδόλφο κάνουν απόβαση στη Γερμανία.

1785 Το δολάριο επιλέγεται ομόφωνα ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.

1808 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γνωστός για τη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος «Ελληνιστικός». (Θαν. 19/6/1884)

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Έλληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ωστόσο, ειδικός όρος της Συνθήκης προέβλεπε επίσης την στρατιωτική επέμβαση των εν λόγω δυνάμεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της μίας ή της άλλης πλευράς στην προτεινόμενη ανακωχή. Στον όρο αυτό βασίστηκε η παρουσία του συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο και η παρεπόμενη ναυμαχία (Οκτώβρης 1827) που έληξε με τη συντριβή της τουρκοαιγυπτιακής ναυτικής δύναμης.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκιμάζει επιτυχώς σε ένα αγόρι που το είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε δοκιμασθεί μόνο σε 11 σκύλους πριν την πρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο. Η δοκιμή γίνεται πρόωρα για να σώσει τη ζωή του εννιάχρονου Joseph Meister. Ο εμβολιασμός έχει θεαματική επιτυχία και ο Παστέρ αποκτά παγκόσμια δόξα και φήμη.

1892 Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο

1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.

1924 Βραζιλιάνοι επαναστάτες καταλαμβάνουν το Σάο Πάολο. 250 νεκροί.

1932 Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια

1953 Το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.

1960 Η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για «σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ».

1962 Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας, Ουίλιαμ Φόκνερ, («Η βουή και το Πάθος»)

1964 Το Μαλάουϊ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1964 Πρεμιέρα του A Hard Day’s Night πρώτη ταινία των Beatles

1965 Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Άμφισσας και στην Αιγιαλεία.

1971 Πέθανε ο Αμερικανός τρομπετίστας, Λούις Άρμστρονγκ, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ

1974  Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη Χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της Χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1975 Τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία.

1976  Η Σοβιετική Ένωση εγκαινιάζει το διαστημικό σκάφος Soyuz 21 με δύο αστροναύτες στο διάστημα

1981 Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώνεται μετά από πέντε χρόνια κατ’ οίκον κράτηση.

1988 Ο Κάρλος Σαλίνας εκλέγεται Πρόεδρος του Μεξικού. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για νοθεία.

1988  Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Άλφα» στο Βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ήταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

1995 Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν.

2003 Χειρουργική επέμβαση χωρισμού για τις σιαμαίες αδελφές Ladan και Laleh Bijani, οι οποίες θα πεθάνουν δύο ημέρες αργότερα

2004 Η διαστημική κάψουλα Cassini|Huygens (Κασσίνι-Χόιχενς) μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Τιτάνα

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 28 Απριλίου

Στις 28 Απριλίου του 1932 οι Γουίλμπορ Σόγιερ, Ρέι Λόιντ και Στιούαρτ Κίτσεν ανακοινώνουν την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού. Σαν σήμερα το 1945 Εκτελείται ο Μπενίτο Μουσολίνι και απελευθερώνεται το Τορίνο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 26 Απριλίου

Σαν σήμερα το 1986 λαμβάνει χώρα η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας και το 1996 η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 25 Απριλίου

Σαν σήμερα το 1953 οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 24 Απριλίου

Σαν σήμερα το 2004 με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού.