bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Προθήκη για τη μεγάλη στολή του στρατηγού Ν. Πλαστήρα, αναζητούν στην Καρδίτσα

Το Μουσείο Πόλης χρειάζεται τη στήριξη όλων ώστε η αίθουσα Νικολάου Πλαστήρα η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων και την καρδιά του, να συμπεριλάβει και το σημαντικό αυτό ιστορικό κειμήλιο.

«Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα». Με αυτό το σύνθημα ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, διοργανώνει εκδήλωση (με αφορμή και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας) και καλεί τα μέλη του και όποιον θα ήθελε να στηρίξει την προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων προκειμένου να κατασκευαστεί η κατάλληλη προθήκη για την έκθεση της μεγάλης στολής του στρατηγού Πλαστήρα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί την τελευταία δεκαπενταετία, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ώστε το παλιό «Λαογραφικό μουσείο» του δήμου Καρδίτσας να μετασχηματιστεί σε έναν χώρο αφιερωμένο στην έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας και της περιοχής της, το «Μουσείο Πόλης Καρδίτσας» παραμένει ημιτελές.

Σημαντικά αντικείμενα, όπως η μεγάλη στολή του Πλαστήρα εξακολουθούν να μην εκτίθενται, παρότι έχουν συντηρηθεί εξαιρετικά, χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού. Ένα άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο το οποία εμποδίζει την "επικοινωνία" του μουσείου με το κοινό, είναι επίσης η έλλειψη επεξηγηματικών κειμένων και εποπτικών μέσων, ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα όπως μας ενημέρωσε η Δρ. Φωτεινή Λέκκα, επιστημονική υπεύθυνη του μουσείου. Το Μουσείο Πόλης χρειάζεται τη στήριξη όλων, συνεχίζει, ώστε η αίθουσα Νικολάου Πλαστήρα, στον δεύτερο όροφο του μουσείου, μια αίθουσα η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή των προσωπικών του αντικειμένων και την καρδιά του, να συμπεριλάβει και το σημαντικό αυτό ιστορικό κειμήλιο.

Η μεγάλη στολή του Ν. Πλαστήρα, όπως και όλα τα αντικείμενα που ανήκαν στον μεγάλο Καρδιτσιώτη, περιήλθαν στο μουσείο από τη δωρεά που έκανε στο δήμο Καρδίτσας μετά το θάνατό του η αδελφή του Πλαστήρα, Αγγελική Μπουμπάρα. Το υλικό αυτό εκτίθεται σήμερα στο μουσείο πόλης οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στον Πλαστήρα ως στρατιωτικό, ως εθνικό σύμβολο μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, ως πολιτικό αλλά και ως απλό άνθρωπο. Ξεχωριστά, ενσωματωμένη σε μια εικαστική εγκατάσταση, εκτίθεται η καρδιά του, ως συμβολική απόδοση της απόλυτης προσφοράς στον τόπο του.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας έχει ως σκοπό την υποστήριξη αυτού του σημαντικού αυτού μουσείου. Το σωματείο ιδρύθηκε το 2005 και σε όλο αυτό το διάστημα η συνεισφορά του υπήρξε καθοριστική. Η έρευνα και η συλλογή τεκμηρίων γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά και η διοργάνωση ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων κοινωνικής συμμετοχής αποτελούν κοινούς στόχους του μουσείου με τους οποίους ταυτίζεται και ο Σύλλογος Φίλων, οργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις και εκδρομές σε τόπους που αξίζουν το ενδιαφέρον και εμπλουτίζουν την εμπειρία μας. Αγορά αντικειμένων από δημοπρασίες, αναζήτηση επίδοξων δωρητών, εμψύχωση εκπαιδευτικών δράσεων, συνδιοργάνωση επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι ορισμένες ακόμη από τις πιο ουσιαστικές δραστηριότητες του Συλλόγου.

Αποστολή του είναι επίσης να δημοσιοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο αναζητώντας λύσεις και πόρους. Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Αβδελίδη, πρόεδρος του Συλλόγου και η Ξένια Παπαθανασίου, οργανωτική υπεύθυνη της εκδήλωσης, τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την αγορά της προθήκης της μεγάλης στολής. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κιέριον, αίθουσα Αφροδίτη, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 8:30 μμ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πως τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ο κινητικός γραμματισμός στα παιδιά αφορά στην ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων τους (όπως το τρέξιμο, η ρίψη και το άλμα) μέσα από μια ποικιλία αθλημάτων, δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκτοξεύτηκε το κινεζικό διαστημόπλοιο για τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η κινεζική αποστολή στοχεύει να συλλέξει χώμα και πέτρες καθώς και να πραγματοποιήσει πειράματα για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή η δημιουργία μιας επίγειας βάσης στη Σελήνη.