bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση «γκρεμίζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν για άλλη μία μέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, υπό το βάρος της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σημαντική πτώση και στην Ιαπωνία.

Ανίκανα να συγκρατήσουν τις απώλειές τους παρουσιάζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται ότι στον ορίζοντα υπάρχει μια παγκόσμια ύφεση καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και καταγράφει πτώση -2,73%, στις 378,75 μονάδες. Ο δείκτης κινείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα κατά 12,7% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί -3,85%, ενώ, την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημειώνει πτώση -3,18% και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες -3,17%.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται στα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο τα οποία καταγράφουν απώλειες -3,26% και -2,6% αντιστοίχως.

Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 3,8% και 4,1%.

Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600 αφού ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα πλήξει τα κέρδη της φέτος και η ταχέως εξελισσόμενη φύση της επιδημίας σημαίνει ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτό το πλήγμα.

Η γερμανική BASF προειδοποίησε επίσης ότι τα κέρδη της μπορεί να μειωθούν περαιτέρω φέτος καθώς ο αντίκτυπος της επιδημίας επηρεάζει τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Η μετοχή της υποχώρησε περίπου 3%.

«Οι παράπλευρες επιπτώσεις στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό, μπορούν πράγματι να προκαλέσουν μικρή ύφεση σε κάποιες οικονομίες όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας και της Ταϊλάνδης», έγραψε σε έκθεση ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies.

Τέσσερις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν το πρώτο τους κρούσμα του νέου ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών εκτός της Κίνας --το επίκεντρο της επιδημίας-- σε 55. Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα έως τώρα, αυξήθηκε στους 17 και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε κατά 200 και πλέον στους 655.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,19% και διαμορφώνεται στα 1,1024 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 119,973 γεν, στο 0,8563 με τη στερλίνα και στο 1,0635 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,62% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 108,837 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,30% και διαμορφώνεται στα 1,2866 δολάρια.

Σημαντικές απώλειες στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με το κλίμα εμφανώς επηρεασμένο από τις απώλειες-ρεκόρ με τις οποίες έκλεισε η Wall Street, εξαιτίας της ανησυχίας για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της επιδημίας του COVID-19.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 805,27 μονάδων (–3,67%), στις 21.142,96 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 5η Σεπτεμβρίου

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε επίσης με πτώση 57,19 μονάδων (–3,65%), στις 1.510,87 μονάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από την τεχνολογία η επιστροφή σε ανοδική πορεία για Ευρώπη

Άνοδος που ξεπερνά το 1% για τον τεχνολογικό τομέα, μετά τα θετικά μεγέθη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων, ενώ ανάλογη εικόνα και για τον κλάδο μετάλλων, με τον χαλκό να παραμένει σε ιστορικό υψηλό.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.