bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Συγκρατημένες κινήσεις για το ΧΑ, ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ με κέρδη 2,52% και 1,72% αντίστοιχα. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Απώλειες άνω του 1% στην Ευρώπη λόγω φόβων ύφεσης.

Πτωτικά άλλα έχοντας περιορίσει σημαντικά τις αρχικές του απώλειες και εμφανίζοντας εικόνα καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών, κινείται το χρηματιστήριο. 

Οι ειδήσεις που καταφθάνουν από το εξωτερικό δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές, καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις για διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση, με αποτέλεσμα ο Stoxx 600 να υποχωρεί 1,17%, ενώ ακόμη πιο μεγάλες πιέσεις για τον DAX με πτώση 1,7%. 

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης στις 13:33 υποχωρεί 0,21% στις 822,18 μονάδες, το οποίο είναι και το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας, με το χαμηλό να βρίσκεται στις 816,46 μονάδες. Σε σχετικά καλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών στα 30,75 εκατ. ευρώ, αλλά με επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 67 έναντι 38 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 0,28% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,88%. 

Διατηρείται η πτωτική πορεία για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες 0,59%, καθώς μόνο η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει οριακά κέρδη 0,10%. Στο -0,17% η Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,27%, ενώ απώλειες 1,47% εμφανίζει η Τρ. Πειραιώς

Νέα προσπάθεια από τη μετοχή της ΔΕΗ να καλύψει τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, με κέρδη 2,52%, μετά και τη δήλωση του επικεφαλής της κ. Γ. Στάσση ότι η επιχείρηση, πέραν όλων των άλλων, θα προχωρήσει και σε επαναγορά μετοχών. Σημαντικά κέρδη και για τη μετοχή του ΟΤΕ στο +1,72%. Αντίθετα πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Coca-Cola HBC και ΟΠΑΠ με απώλειες 0,47% και 1,40% αντίστοιχα. 

Οι διευρυμένες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές έρχονται μετά από επιθετικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ αλλά και την εκτίμηση της Morgan Stanley για διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο. 

Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης DBRS προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη των οικονομιών που καλύπτει, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για την οποία αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 3,9% φέτος (από 4,2% πριν) και 3,2% για το 2023 (από 3,4% πριν). Αιτία της υποβάθμισης τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες οικονομίες οι κίνδυνοι που προκαλούν πληθωρισμός, αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και γεωπολιτικό ρίσκο, κυρίως εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η προσοχή στις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών

Χωρίς το μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μεγέθη ανακοινώνουν σήμερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ακολουθούν αύριο Coca-Cola HBC και Τρ. Πειραιώς και την Τετάρτη η ΕΤΕ.