bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν αποκτά drones οπλισμένα με πυραύλους αέρος - αέρος

Τα καταδιωκτικά drones Καράρ, μια πρώτη εκδοχή των οποίων είχε παρουσιαστεί το 2010, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους που διαθέτουν αισθητήρα υπερύθρου ίχνους, με άλλα λόγια κατευθύνονται από τη θερμότητα των κινητήρων των στόχων.

Το Ιράν ενίσχυσε τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας που έχει στη διάθεσή του αποκτώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας εφοδιασμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, μετέδωσαν χθες Κυριακή κρατικά ΜΜΕ.

«Δεκάδες drones τύπου Καράρ, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, εντάχθηκαν στην αντιαεροπορική άμυνα σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Αρκετά UAVs του τύπου αυτού επιδείχθηκαν χθες Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια τελετής με τηλεοπτική κάλυψη που οργανώθηκε σε στρατιωτική σχολή της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αμπντουλραχίμ Μουσαβί, διαβεβαίωσε πως «οι εχθροί πλέον θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους», καθώς ο ιρανικός στρατός «γίνεται ισχυρότερος».

Τα καταδιωκτικά drones Καράρ, μια πρώτη εκδοχή των οποίων είχε παρουσιαστεί το 2010, είναι εφοδιασμένα με πυραύλους που διαθέτουν αισθητήρα υπερύθρου ίχνους - σ.σ. με άλλα λόγια κατευθύνονται από τη θερμότητα των κινητήρων των στόχων, ανήκουν στην κατηγορία «Fox 2», στη δυτική ορολογία -, τύπου Ματζίντ, με δραστικό βεληνεκές οκτώ χιλιομέτρων, «κατασκευασμένους εξ ολοκλήρου στο Ιράν», διευκρίνισε το IRNA.

Πέρασαν «επιτυχώς» τις επιχειρησιακές δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια γυμνασίων που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον στρατηγό Μουσαβί.

Η ανάπτυξη του οπλοστασίου του Ιράν προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, ιδίως στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει με στόλους drones συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως τον στρατιωτικό βραχίονα του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ και τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επίσης κατηγορηθεί επανειλημμένα πως προμήθευσε τη Ρωσία με drones-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τεχεράνη έχει παραδεχθεί πως διέθεσε UAVs στη Ρωσία, όμως τονίζει πως οι παραδόσεις τους έγιναν πολύ πριν από τον πόλεμο, κάτι που δεν απέτρεψε τη Δύση να τής επιβάλει ομοβροντίες κυρώσεων.

Το Ιράν είχε αρχίσει να κατασκευάζει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ήδη από τα χρόνια του 1980, όταν ακόμα μαινόταν ο πόλεμος με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ιρανικά ύδατα βρέθηκε κατασχεμένο πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

Τα 25 μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Ινδοί, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Ιράν εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάστασή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για πωλήσεις drones στο Ιράν

Σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών 39 εταιρείες είχαν δημιουργήσει ένα σκιώδες δίκτυο που επιτρέπει σε ιρανικές εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «αποκρύπτουν» συναλλαγές.
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Θετικές συνομιλίες με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί, έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι στην ιρανική πόλη Ισφαχάν.