bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ισπανία

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι, και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι 10.003 ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238.

Κάτι παραπάνω από βαρύς είναι ο φόρος που πληρώνει η Ισπανία στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 10.000, ενώ συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία είναι πλέον 10.003 ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238, από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ισπανία.

Έκρηξη απώλειας θέσεων εργασίας

Η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Π. Σάντσεθ θα ανακοινώσει εντός της ημέρας αν παραιτείται ή όχι

H σύζυγός του Μπεγόνια Γκόμεθ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε απρόσμενα την περασμένη Τετάρτη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλωτές στην Ισπανία καλούν τον πρωθυπουργό να μην παραιτηθεί

Την Τετάρτη, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί «για λίγες ημέρες» για να αξιολογήσει εάν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης αφού η σύζυγός του ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές συμφωνίες της.
ΔΙΕΘΝΗ

Η συζύγος του Πέδρο Σάντσεθ κατηγορείται για επιχειρηματική διαφθορά

Η εισαγγελία δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε χθες, Τετάρτη, δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία που κατέθεσε μια ομάδα κατά της διαφθοράς σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ.
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες κάτοικοι διαδήλωσαν στα Κανάρια Νησιά κατά του μαζικού τουρισμού

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Άνθρωποι ζουν εδώ» και «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει», διαδηλωτές καλούσαν για αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).