bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

EKT: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το αμερικανικό TARP

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι, αν δεν βρεθούν τρόποι στήριξης των εταιρειών, τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μπορεί να καταστούν μη διαχειρίσιμα σε μία βαθειά ύφεση, ασκώντας με τη σειρά τους πιέσεις στις τράπεζες.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το αμερικανικό πρόγραμμα TARP (Troubled Asset Relief Programme), το οποίο υιοθετήθηκε στην κρίση του 2008, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία της COVID-19, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κάρλος Κόστα.

Σε γραπτές δηλώσεις του στο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας προειδοποίησε ότι, αν δεν βρεθούν τρόποι στήριξης των εταιρειών, τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μπορεί να καταστούν μη διαχειρίσιμα σε μία βαθειά ύφεση, ασκώντας με τη σειρά τους πιέσεις στις τράπεζες.

«Στον τραπεζικό τομέα, ο αντίκτυπος θα υπάρξει μέσω της δυναμικής της ποιότητας του ενεργητικού με την αύξηση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων», έγραψε ο Κόστα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα. «Συστημικές λύσεις της μορφής TARP θα απαιτηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και αν εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε. Ο Κόστα ζήτησε επίσης να υπάρξει πρόσθετη ευελιξία στη χρήση ενός συνδυασμού κρατικής βοήθειας και κανόνων της ΕΕ που θα βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να διασφαλίσουν μία συντεταγμένη εκκαθάριση τραπεζών που χρεοκοπούν.

Το πλαίσιο TARP επέτρεψε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μαζικές αγορές μη ρευστών, δύσκολων να αποτιμηθούν στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούσαν αυτές να ξαναρχίσουν κανονικά τις χορηγήσεις δανείων. Ο Κόστα προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να πολιτικά καθοδηγούμενο για να αποφευχθεί η επανάληψη των θερμών συζητήσεων για διασώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2010-2013.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει την Κριστίν Λαγκάρντ

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

Όσον αφορά τα επιτόκια ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε σήμερα πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό» ώστε «να συνεισφέρει σημαντικά» στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.
ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).