bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Γκουτέρες: Ο HIV μολύνει 1,7 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σκοτώνει 690.000

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία άλλη παγκόσμια πανδημία, που είναι ακόμα μαζί μας 40 χρόνια αφότου εμφανίστηκε, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και χρειαζόμαστε εμβόλιο και θεραπείες που θα είναι οικονομικά και διαθέσιμα σε όλους και παντού, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην κρίση του COVID-19, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία άλλη παγκόσμια πανδημία, που είναι ακόμα μαζί μας 40 χρόνια αφότου εμφανίστηκε, σημειώνει ο κ. Γκουτέρες και επισημαίνει πως η αντιμετώπιση του HIV έχει πολλά να μας διδάξει στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, σημειώνει πως παρά τις σημαντικές επιτυχίες, η έκτακτη ανάγκη του AIDS δεν έχει τελειώσει. Ο HIV μολύνει ακόμη 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει 690.000 απ' αυτούς, αναφέρει συγκεκριμένα.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναδεικνύει και την ανάγκη εξάλειψης των ανισοτήτων στην υγεία, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν είναι ασφαλής, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. «Οι ανισότητες έχουν ως αποτέλεσμα ότι αυτοί που δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι ακόμα αυτοί που πλήττονται περισσότερο», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 και θεραπείες για τον HIV που θα είναι οικονομικές και διαθέσιμες σε όλους και παντού».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας προτάσσει ότι για να δώσουμε τέλος στο AIDS και να νικήσουμε τον COVID-19 πρέπει να εξαλείψουμε το στίγμα και τις διακρίσεις, να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο και να θεμελιώσουμε την απάντησή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσεγγίσεις με βάση το φύλο. Περαιτέρω, τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση δεν πρέπει να καθορίζει το αν κάποιος θα έχει την περίθαλψη που χρειάζεται και πως χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 και θεραπείες για τον HIV που θα είναι οικονομικά και διαθέσιμα σε όλους και παντού.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών προτεραιοτήτων μας για να πετύχουμε την καθολική υγειονομική κάλυψη. Επιπροσθέτως προτρέπει «στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ας αναγνωρίσουμε ότι για να ξεπεράσουμε τον COVID- 19 και να θέσουμε τέλος στο AIDS, ο κόσμος πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να μοιραστεί την ευθύνη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για πιθανή σφαγή αμάχων στη Ράφα αν υπάρξει εισβολή

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, σημαίνοντας συναγερμό για ενδεχόμενη σφαγή αμάχων και πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισ.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στην Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.