bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Κίνα: Δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή

Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Η Κίνα δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, έγραψε χθες η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής κυρίως οικονομικής εφημερίδας, που επικαλείται αρκετές πηγές ενήμερες σχετικά, η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε πύραυλος ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον, σύμφωνα με τις τρεις από τις πηγές των FT.

Πάντα σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου Μεγάλη Πορεία. Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη τον Αύγουστο κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Πέραν του Πεκίνου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες είναι γνωστό πως εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Όμως οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά, ως το διάστημα, και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους.

Πάνω απ’ όλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς - όπως οι πύραυλοι κρουζ («πλεύσης»), που όμως είναι πολύ πιο αργοί, συχνά υποηχητικοί - κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, όμως το κατά πόσον είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι υπερηχητικών πυραύλων είναι άγνωστο.

Η Κίνα αναπτύσσει την τεχνολογία επιθετικά, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο στις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ οι αμερικανοσινικές εντάσεις κλιμακώνονται, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν, αυτόνομη δημοκρατική νήσο ευθυγραμμισμένη με την Ουάσινγκτον που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως όταν το Γαλλικό Πρακτορείο του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τη δοκιμή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία προειδοποιεί τη Μόσχα μετά τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Όπως τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, Ρώσοι χάκερ στις αρχές του 2023 χτύπησαν γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για πιθανή σφαγή αμάχων στη Ράφα αν υπάρξει εισβολή

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, σημαίνοντας συναγερμό για ενδεχόμενη σφαγή αμάχων και πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπόφευκτο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε πως για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει οι δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.