ΓΔ: 2086.13 0.12% Τζίρος: 3.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:34
Ουκρανικά άρματα μάχης
Ουκρανικά άρματα με σημαίες κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

Αναπόφευκτο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε πως για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει οι δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί και διαρκεί σχεδόν δυόμισι χρόνια, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσιεύθηκε χθες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο. Εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε αφού η Ρωσία ανακοίνωσε πως προχωρά στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, τις οποίες μολαταύτα δεν έχει κυριεύσει πλήρως, το 2022, καθιστά την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στην πράξη «αδύνατη».

Μολαταύτα ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Economist ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, κάτι που ισχύει για οποιονδήποτε πόλεμο.

«Ο στρατηγός Σκιμπίτσκι λέει πως δεν βλέπει τρόπο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης και μόνο. Ακόμη κι αν κατάφερνε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα, προοπτική που μοιάζει ολοένα πιο μακρινή, δεν θα τέλειωνε ο πόλεμος», σύμφωνα με το περιοδικό, που αναπαράγει τις δηλώσεις του αξιωματικού κυρίως σε πλάγιο λόγο.

«Τέτοιοι πόλεμοι τελειώνουν μόνο με συνθήκες, λέει. Αυτή τη στιγμή, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν ‘την πιο ευνοϊκή θέση’ ενόψει δυνητικών συνομιλιών. Αλλά ουσιώδεις διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο, μαντεύει».

Ο κ. Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη «σύνοδο για την ειρήνη» που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, διότι κατά το Κίεβο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Foreign Policy αυτή την εβδομάδα πως ο σκοπός της συνόδου του Ιουνίου είναι να «ενωθούν χώρες που μοιράζονται αξίες και προσεγγίσεις» και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες. Κατόπιν «μπορεί να λάβει χώρα επικοινωνία με τη Ρωσία και η Ρωσία να συμμετάσχει σε συνομιλίες», διότι, όπως αναγνώρισε και ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς και τα δύο μέρη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ερίζουν πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί λύση. Ο κ. Ζελένσκι τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως «όλες οι θέσεις μας, στο πεδίο της μάχης, στη διπλωματία και στη σφαίρα της πληροφόρησης, πρέπει να είναι εξίσου ισχυρές».

«Η δύναμή μας, οι δυνατότητές μας, τα όπλα μας, η ενότητα με τους συμμάχους μας, όλα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Και θα δουλέψουν», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε τη σύνοδο του επόμενου μήνα την πρώτη «ευκαιρία να αρχίσει η αποκατάσταση δίκαιης ειρήνης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε χθες πως η σύνοδος του Ιουνίου δεν μπορεί να θεωρηθεί «σοβαρή» απούσης της Ρωσίας, ούτε μπορεί να «περιμένει κανείς σοβαρά οποιουδήποτε είδους αποτελέσματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στη Σούμι

Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες στην περιφέρεια Σούμι της βόρειας Ουκρανίας από επιθέσεις ρωσικών drones, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Χριχόροφ. Τα πλήγματα σημειώθηκαν σε τρεις διαφορετικές κοινότητες.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Οι αρχές επιχειρούν στα χαλάσματα, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο από την Ουκρανία.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικά πλήγματα, λέει η Ρωσία

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα τραυματίστηκε από ουκρανικά χτυπήματα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 53 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το RIA.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone έπληξε ρωσικό πυρηνικό σταθμό, χωρίς κίνδυνο

Ο ΔΟΑΕ διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια μετά από ουκρανική επίθεση με drone σε πύργο ψύξης ρωσικού πυρηνικού σταθμού, όπως ανέφερε και η διαχειρίστρια εταιρεία Rosenergoatom.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 5.000 τ.χλμ. στην Ουκρανία φέτος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει σχεδόν 5.000 τ.χλμ. στην Ουκρανία από τις αρχές του έτους και διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία, ενώ χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία.