bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Το Ισραήλ θέλει να γίνει υπερδύναμη στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα δημιουργήσει έναν εξειδικευμένο οργανισμό στρατιωτικής ρομποτικής και θα δαπανήσει ποσά ρεκόρ για την σχετική έρευνα και ανάπτυξη στρατιωτικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Ισραήλ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του ικανότητα ώστε να γίνει «υπερδύναμη» στην Τεχνητή Νοημοσύνη (TN), δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, προβλέποντας εξελίξεις στον αυτόνομο πόλεμο και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων μάχης.

Τα βήματα για εκμετάλλευση των ραγδαίων εξελίξεων στην ΤΝ περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής στο υπουργείο, και προϋπολογισμό ρεκόρ για σχετική έρευνα και ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την ΤΝ ως την επόμενη επανάσταση στη μορφή του πολέμου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζαμίρ στη Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Κατονόμασε τον Παραγωγικό Προεκπαιδευμένο Μετασχηματιστή (Generative Pre-trained Transformer - GPT) και τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial General Intelligence - AGI) ως τους κλάδους βαθιάς μάθησης που συζητούνται από πολιτικές βιομηχανίες ΤΝ οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εντέλει στρατιωτικές εφαρμογές.

Αυτές, είπε ο Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή συστημάτων μάχης να επιχειρούν ανεξάρτητα, την ικανότητα να συγχωνεύονται δεδομένα και να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ».

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της ΤΝ. Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το 2021, ανέφερε πως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης θα βοηθούσαν τις περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, είπε, έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» σε επιχειρήσεις.

Ο Εγιάλ απέδωσε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων».

Παρομοίως, είπε, «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην ΤΝ και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικός πυρετός για την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν πιέζει για να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ από την πλευρά του επιμένει για χερσαία εισβολή στη Ράφα που κινδυνεύει πλέον από λιμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

«Θα ήθελα να το ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Microsoft ενισχύει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης με επιπλέον προσωπικό

Η εταιρεία επιθυμεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα εργαλεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την τάση τους να παράγουν παράξενο περιεχόμενο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στην Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.