bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Καναδάς: Η Nike ελέγχεται για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων.

Η εποπτική αρχή εταιρικής ηθικής του Καναδά ξεκίνησε την Τρίτη ξεχωριστές έρευνες για τις εταιρείες Nike Canada και Dynasty Gold προκειμένου να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούσαν ή επωφελούνταν από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από μια αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών σχετικά με τις υπερπόντιες δραστηριότητες 13 καναδικών εταιρειών που υποβλήθηκαν από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τον Ιούνιο του 2022.

Μια έκθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πέρυσι ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στη Σιντζιάνγκ, στα δυτικά της χώρας, από την Κίνα μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε βάρος των Ουιγούρων, θέση που επανέλαβε η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, στην οποία πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ προστατεύονται δεόντως.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια έρευνα που ξεκίνησε ο καναδικός οργανισμός από τότε που εγκαινίασε τον μηχανισμό καταγγελιών του το 2021. Καμία άλλη καναδική υπηρεσία δεν έχει ξεκινήσει στο παρελθόν έρευνες αυτού του είδους.

Οι καταγγελίες κατά των άλλων 11 εταιρειών εξακολουθούσαν να αξιολογούνται και οι εκθέσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Καναδικού Διαμεσολαβητή για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα (CORE).

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού ή επιχειρήσεις στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, ανέφερε ο Διαμεσολαβητής στην ανακοίνωσή του. 

Η Dynasty Gold ανέφερε σε απάντηση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι ισχυρισμοί είναι «εντελώς αβάσιμοι». Η Nike Canada δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

«Δεν έχω προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα και θα δημοσιεύσουμε τις τελικές εκθέσεις με τις συστάσεις μου», ανέφερε στη δήλωσή της η διαμεσολαβητής Sheri Meyerhoffer, προσθέτοντας ότι ο εποπτικός φορέας είναι «πολύ ανήσυχος» για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτές επέλεξαν να απαντήσουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η CORE ξεκίνησε το 2017 για να παρακολουθεί και να διερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως από καναδικές εταιρείες ένδυσης, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η CORE δεν έχει νομικές εξουσίες για την άσκηση ποινικής δίωξης και εάν οι εταιρείες κριθούν ένοχες, το παρατηρητήριο δήλωσε ότι μπορεί να παραπέμψει τα ευρήματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές μεγάλες αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων είτε άμεσα είτε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Νωρίτερα φέτος το Reuters ανέφερε ότι μια διακομματική ομάδα Αμερικανών εκπροσώπων κάλεσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να σταματήσει την αρχική δημόσια προσφορά της κινεζικής εταιρείας γρήγορης μόδας Shein μέχρι να διευκρινίσει ότι δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.

Η αρχική αξιολόγηση της Nike περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις σχέσεις προμήθειας με κινεζικές εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων. Τον Μάρτιο, ένας ακτιβιστής μέτοχος κάλεσε τη Nike να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Nike υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και παρείχε στο παρατηρητήριο πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.

Η καταγγελία κατά της Dynasty Gold είναι ότι επωφελήθηκε από τη χρήση αναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων σε ένα ορυχείο στην Κίνα, στο οποίο η εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο. Σε δήλωσή της πέρυσι, η Dynasty δήλωσε ότι δεν έχει λειτουργικό έλεγχο στο ορυχείο και ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέκυψαν αφού εγκατέλειψε την περιοχή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
ΔΙΕΘΝΗ

O Σολτς προτρέπει την Κίνα να βοηθήσει τις φτωχές χώρες με το χρέος τους

«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Εμανουέλ Μακρόν προς τον Κινέζο ομόλογο του

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου.