ΓΔ: 2466.18 -0.05% Τζίρος: 123.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:05:36
Σημαίες Κίνας και ΕΕ

G7: Συμφωνία για μείωση εξάρτησης από την Κίνα στα κρίσιμα ορυκτά

Η G7 αποφάσισε να ενισχύσει το συντονισμό για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα σε κρίσιμα ορυκτά, στοχεύοντας μείωση των εισαγωγών σπάνιων γαιών και μαγνητών κάτω από 60% ως το 2030 και δημιουργία νέας πλατφόρμας μέσω ΙΕΑ.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) κατέληξαν σε συμφωνία για την ενίσχυση του συντονισμού τους, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των οικονομιών τους από την Κίνα όσον αφορά τα κρίσιμα ορυκτά. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουν την ευθυγράμμιση των στρατηγικών αποθεμάτων και τη δημιουργία νέας πλατφόρμας υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), με διευρυμένο ρόλο.

Οι δυτικές οικονομίες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους, καθώς τα σπάνια ορυκτά αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία. Το Πεκίνο είχε προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές το προηγούμενο έτος, επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές μόνιμων μαγνητών, γεγονός που ανέδειξε την ευαλωτότητα των βιομηχανικών αλυσίδων.

Χωρίς να κατονομάσουν την Κίνα, οι ηγέτες της G7 τόνισαν ότι επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση από οποιονδήποτε μεμονωμένο προμηθευτή εκτός της G7 και των συνεργαζόμενων χωρών σε ποσοστό κάτω του 60% έως το 2030, με τελικό στόχο το 50% «το συντομότερο δυνατό».

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, «δεσμευόμαστε να εργαστούμε για τη δημιουργία εναρμονισμένων, διαλειτουργικών μηχανισμών». Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει πιλοτικά με δύο κρίσιμα ορυκτά – το λίθιο και το νικέλιο – στοχεύοντας στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και στον περιορισμό του κόστους.

Οι μηχανισμοί αυτοί θα επεκτείνονται σταδιακά σε πέντε νέα ορυκτά κάθε έτος, με έμφαση στις σπάνιες γαίες, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.

Νέα πλατφόρμα συντονισμού υπό τον ΙΕΑ

Η G7 προχωρά επίσης στη δημιουργία πλατφόρμας για τον συντονισμό πολιτικής, την ανταλλαγή δεδομένων και την αντιμετώπιση κρίσεων, σε συνεργασία με τον ΙΕΑ. Ο οργανισμός θα αναλάβει ρόλο παρακολούθησης των αγορών και παροχής «έγκαιρων προειδοποιήσεων για στρεβλώσεις της αγοράς», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, οι χώρες της G7 και οι σύμμαχοί τους καλούνται να αναπτύξουν πλήρεις αλυσίδες εφοδιασμού, από την εξόρυξη έως την παραγωγή τελικών προϊόντων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας των αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη έργων και υποδομών.

Από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί 195 έργα, με συνολικές επενδύσεις ύψους 64 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στον στρατηγικό αυτό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η Μελόνι ζήτησε φωτογραφία μαζί του στη σύνοδο G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον παρακάλεσε να βγάλουν μαζί φωτογραφία στη Σύνοδο της G7, προσθέτοντας πως η Μελόνι χαιρόταν που του μίλησε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί της αρχικά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ευρωπαίοι ίσως επηρέασαν αρνητικά τον Τραμπ στη σύνοδο G7

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επηρέασαν τον Τραμπ με αρνητικές ιδέες στη G7, αλλά ο ίδιος μένει σταθερός στις απόψεις του. Η Μόσχα αναμένει ακόμη επίσκεψη των Γουίτκοφ και Κούσνερ, χωρίς ορισμένη ημερομηνία.
Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κιμ Γιο Γιονγκ καταδικάζει την έκκληση της G7 για αποπυρηνικοποίηση

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, απέρριψε το αίτημα της G7 για αποπυρηνικοποίηση, τονίζοντας πως παραβιάζει τη συνταγματική κυριαρχία της Βόρειας Κορέας και ότι η επιλογή πυρηνικών είναι αμετάκλητη απόφαση για τη χώρα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Αναγκαία η δυναμική επανενεργοποίηση της G7 για πίεση στη Μόσχα

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της επανακινητοποίησης της G7 για την ενίσχυση της πίεσης και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας τη σαφή σύγκλιση απόψεων και τα ξεκάθαρα συμπεράσματα για την Ουκρανία στη φετινή Σύνοδο.