ΓΔ: 2466.39 -0.05% Τζίρος: 126.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:36
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
Φώτο: SOOC

Χριστοδουλίδης: Τα εθνικά θέματα και η ασφάλεια δεν σηκώνουν πειραματισμούς

Ο πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε τη διαχρονικά θετική συμβολή της ΝΔ στην πρόοδο της χώρας και την εθνική ενότητα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε τη συγκίνησή του από το βήμα του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την αδελφική σχέση Ελλάδας και Κύπρου.

Όπως ανέφερε, «η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί δύο μόλις μέρες αφότου είχα την ξεχωριστή τιμή να απευθυνθώ στη Βουλή των Ελλήνων έχω εκ νέου την ευκαιρία να σας μεταφέρω την αδελφική αγάπη και την εκτίμηση του κυπριακού λαού μαζί με την ευγνωμοσύνη για την ουσιαστική συμπαράσταση και την έμπρακτη στήριξη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι στα 52 χρόνια παρουσίας της, η Νέα Δημοκρατία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για εθνική ανασυγκρότηση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο. Τόνισε ότι το αποτύπωμα της παράταξης υπήρξε θετικό τόσο κατά τις περιόδους διακυβέρνησης όσο και όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως το κόμμα παραμένει θεμελιωμένο στα οράματα εκείνου «ο οποίος πάνω στα ερείπια της μεταπολίτευσης και μέσα στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου είχε τη διορατικότητα να οδηγήσει τη χώρα προς την κατεύθυνση που διασφαλίζει ασφάλεια, διασφαλίζει προοπτική». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φράση «η Ελλάς ανήκει στη Δύση», χαρακτηρίζοντάς την διαχρονική και επίκαιρη.

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατατάξεων, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως πυλώνες προόδου, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν συλλογικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνοχή.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα γεγονότα, σημείωσε ότι η Κύπρος χρειάστηκε να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ μετά την επίθεση στις βρετανικές βάσεις. «Αγαπητέ Κυριάκο, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη ανταπόκρισή σου, όταν επικοινώνησα μαζί σου για να σου ζητήσω βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επεσήμανε ότι η ελληνική παρουσία στην Κύπρο αποτέλεσε προπομπό για αντίστοιχες κινήσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ανέδειξε τη διεθνή διάσταση της ελληνικής συνδρομής, σημειώνοντας ότι «η μικρή Ελλάδα ήταν από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που ανταποκρίθηκε όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στα αιτήματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας».

Κοινοί στόχοι στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη άσκηση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κύπρο, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος προωθούν κοινές πρωτοβουλίες εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας των πολιτών, με έμφαση στη νέα γενιά.

Η ακρίβεια, η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό και η κοινωνική συνοχή αποτελούν, όπως είπε, βασικές προτεραιότητες που απαιτούν στενή συνεργασία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «τα μεγάλα εθνικά θέματα, η οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια, το μέλλον των χωρών μας δεν προσφέρονται για πειραματισμούς», επισημαίνοντας τη σημασία της σταθερότητας και της υπευθυνότητας στη χάραξη πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυπριακή οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λευκωσία: Συμφωνία εμπορευσιμότητας για Γλαύκο-Πήγασο με ExxonMobil και QatarEnergy

Η Κύπρος, η ExxonMobil και η QatarEnergy υπέγραψαν δήλωση εμπορευσιμότητας για τα κοιτάσματα «Γλαύκος» και «Πήγασος», ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη και το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως ενεργειακού κόμβου.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης-Δημητρίου: Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για το Κυπριακό

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Α. Δημητρίου, συζητώντας τις ελληνοκυπριακές σχέσεις και τον συντονισμό εντός ΕΕ. Τόνισαν τη συνεργασία για επανεκκίνηση συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ.
Αντώνης Σαμαράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Ιστορικό βήμα η αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων από το Ισραήλ

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και καλεί την Ελλάδα να στηρίξει αντίστοιχη αναγνώριση για τους Έλληνες του Πόντου, Θράκης και Μ. Ασίας, ως απάντηση στις τουρκικές απειλές.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Όχι σε αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31 από Τουρκία

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμμετέχει ο Στ. Παπασταύρου, συζητώντας προκλήσεις κλιματικής κρίσης, ανθεκτικότητα υδάτων και τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την προστασία και διαχείριση νερού.