bd-sprite
Shutterstock

Η ΕΕ θα υιοθετήσει τη Δευτέρα ένα «καθεστώς κυρώσεων» κατά της Χαμάς

Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν τη Χαμάς και ορισμένα στελέχη της που ενεπλάκησαν στις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του νοτίου Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα υιοθετήσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες «ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της (παλαιστινιακής) Χαμάς», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν.

«Είναι ένα καθεστώς κυρώσεων που στοχεύει πρόσωπα και μεταφορές κεφαλαίων», διευκρίνισε ο Λεμουάν σε ενημέρωση του Τύπου στο Κε ντ' Ορσέ.

Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν τη Χαμάς και ορισμένα στελέχη της που ενεπλάκησαν στις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του νοτίου Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο 1.140 ανθρώπων, στην ευρεία πλειονότητά τους ήταν άμαχοι.

Σχεδόν 250 άνθρωποι πιάστηκαν επίσης όμηροι και 132 παραμένουν υπό ομηρεία στη Γάζα, από τους οποίους τουλάχιστον 27 φέρεται να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων. Σχεδόν άλλοι εκατό απελευθερώθηκαν κατά την εκεχειρία στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ΕΕ είχε ήδη προσθέσει την Τρίτη στη λίστα «των τρομοκρατών» τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Μετά την απόφαση αυτή των 27, ο Σινουάρ υπόκειται σε καθεστώς κυρώσεων που περιλαμβάνει τη δέσμευση των κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει στην ΕΕ και απαγόρευση σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό φορέα να τα χρηματοδοτεί.

Η ΕΕ είχε περιλάβει νωρίτερα τον Δεκέμβριο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισα, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων κατά προσώπων ή οργανώσεων που εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Η Χαμάς, ως οργάνωση αυτή καθαυτή, είχε ήδη συμπεριληφθεί. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ αλλά και από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ.

Εν είδει αντιποίνων για την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, που έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σχεδόν 24.500 άνθρωποι, ως επί το πλείστον γυναίκες, μικρά παιδιά και έφηβοι, έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που μαίνονται στο παλαιστινιακό έδαφος, όπου ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τον «κίνδυνο λιμού» και «θανατηφόρων επιδημιών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα ζήτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού

Η Επιτροπή «καταδικάζει σθεναρά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον πολιτικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο περισσότερα από 3.500 παιδιά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023».
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε καταστροφή

«Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών - μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη» είπε ο Γκουτέρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, νέοι βομβαρδισμοί

Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφας και έγιναν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.