bd-sprite
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ποιες κατηγορίες πολιτών μπαίνουν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι κάθε μέρα εμβολιάζονται περίπου 35.000 πολίτες και μέχρι τις 5 Μαρτίου οι εμβολιασμένοι στη χώρα θα έχουν φτάσει το 1 εκατ. Τί είπε για το άνοιγμα του εμπορίου.

Προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά να αναφέρει πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις 5 Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός οτι ο FDA έδωσε την έγκριση του για την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί. «Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει γίνει, στην επόμενη φάση θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και των πολιτών που είναι άνω των 75 ετών», σημείωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι περίπου 275.000 άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η είδηση ότι ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το εμβόλιο της Johnson&Johnson σημειώνοντας ότι στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η άδεια χορήγησης του. 

Σχετικά με την άρση του lockdown, και την επανεκκίνηση της αγοράς, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το εμπόριο, «χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας»

Νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με έξυπνους τρόπους, όπως είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού μέσα στο κατάστημα. Όπως δήλωσε αν και στην Αθήνα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα και για αυτό το λόγο πλέον δεν εφαρμόζεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.  

«Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο. Δε θεωρώ ότι ο τρίωρος περιορισμός είναι ένα έξυπνο μέτρο. Αν πάμε να ψωνίσουμε στην Ερμού ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους Σάββατο πρωί ή μεσημέρι, με το τρίωρο θα γίνει πάλι χαμός», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε ότι στα μεγάλα μέρη το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με ραντεβού, χωρίς τρίωρο. «Δε θα υπάρχει συνωστισμός παρά ελάχιστοι άνθρωποι απ’ έξω. Έχετε δει έξω από κομμωτήριο να υπάρχει συνωστισμός ή να έχει πτώση τζίρου; Παράλληλα, πελάτες και καταναλωτές θα πρέπει να φορούν και διπλές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται», σημείωσε.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.