bd-sprite
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.

Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στην Ελλάδα προβληματίζει το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο όπως και η πίεση στο εθνικό σύστημα Υγείας. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι εφικτό να υπάρξει μια άρση των περιορισμών, ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό και να προστατευόμαστε.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρξει εκτόνωση της πανδημίας κοντά στο Πάσχα αναφέροντας ότι «με ένα εκατ. κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια  τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης».

Ωστόσο επισήμανε πως κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά την διάρκεια ωρών αιχμής θα παραμείνουν, ενώ τόνισε πως δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη «ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει». Τόνισε πως ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, καθώς επίσης και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. «Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα», 

Στη δεδομένη συγκυρία, «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, χαρακτήρισε εφικτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρίδου: Τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία του εμβολίου Novavax

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών αναφερόμενη σε δύο κλινικές δοκιμές είπε ότι η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.