bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Η αγορά εργασίας «στο κόκκινο»: Χειρότερο 5μηνο από το 2001

Σε κλοιό πίεσης από την πανδημία η απασχόληση, ενώ πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία θα γίνει προθάλαμος απολύσεων. Αβεβαιότητα για 700.000 θέσεις στον τουρισμό.

Σε κρίσιμη φάση μπαίνει η αγορά εργασίας της χώρας από σήμερα, καθώς ξεκινάει το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και «ανοίγει» ο τουρισμός για τη φετινή χρονιά.

Ενώ μειώνονται ραγδαία οι θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη από τον κορονοϊό, στην Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ακόμα μείωση της ανεργίας, λόγω μεθοδολογίας. Ωστόσο, από σήμερα, ίσως ξεκινήσουν να καταγράφονται κάποιες συγκεκριμένες τάσεις στην αγορά εργασίας, τόσο για το επόμενο διάστημα, όσο και για το μεσοπρόθεσμο.

Μετά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, ξεκινάει το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, που θα «τρέξει» για τους επόμενους 4 μήνες.

Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και θα καταβάλει, επίσης, το 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της αγοράς, αλλά πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι με την ένταξη τους στον μηχανισμό θα μπαίνουν στο «προθάλαμο» της απόλυσης, καθώς οι τζίροι των εταιρειών παραμένουν πολύ χαμηλοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε πρώτη φάση αναμένεται να ενταχθούν έως 700.000 μισθωτοί στο πρόγραμμα.

Παρόλο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση στο ποσοστό ανεργίας για τον Μάρτιο -στο 14.4% από το 15.9% το Φεβρουάριο- τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου - Μαΐου 2020 δημιουργήθηκαν μόλις 5.826 νέες θέσεις απασχόλησης, έναντι 265.059 κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Έτσι, οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν λιγότερες κατά  259.233 σε σχέση με πέρυσι, αποτελώντας την χειρότερη επίδοση της αγοράς εργασίας από το 2001.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο ίσως διορθωθούν από τον επόμενο μήνα. Σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι η μείωση των ανέργων κατευθύνθηκε από τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στην αγορά εργασίας θα παίξει ο τουρισμός, που θα δέχεται ξένους επισκέπτες στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από σήμερα. Αν και παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και πού, ο κλάδος και οι 700.000 εργαζόμενοι του (σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη)  μπαίνουν σε νέα φάση δοκιμασίας που θα έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την ευρύτερη οικονομία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο εισαγωγής χιλιάδων εργαζομένων από τρίτες χώρες για τον τουρισμό

Σε ασιατικές χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως το Πακιστάν, στρέφεται η κυβέρνηση για την κάλυψη 5.000 κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα της Κρήτης. Κύμα φυγής εργαζομένων λόγω των δυσμενών εργασιακών συνθηκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 3% η μείωση στις τιμές ρεύματος παρά την πτώση 11% στη χονδρική

Το κόστος των ρευματοκλοπών επιβάλλεται για δεύτερο μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές και δεν επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί κατ' αντιστοιχία με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε στο 10,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2024

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα καθώς υποχώρησε κατά 4,7% από τον Φεβρουάριο, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 492.867 άτομα. Στους 4.325.848 ανέρχονται οι απασχολούμενοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη προμηθευτών και καταναλωτών για τα «φέσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Νέους κανόνες για τα χρέη και τον ενεργειακό τουρισμό διαμορφώνει μετά το Πάσχα η Ρυθμιστική Αρχή. Τι λένε οι προμηθευτές για την αλλαγή προμηθευτή και τι ζητούν οι ενώσεις των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται ο εθνικός στόχος για τις φυσικές μπαταρίες ενέργειας

Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παίρνουν προτεραιότητα στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να αυξηθεί η αποθήκευση ενέργειας και να ισορροπήσει το σύστημα. Μεγάλες επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης η κατανάλωση ρεύματος, στα αζήτητα παραγωγή από ΑΠΕ

Η ζήτηση του ρεύματος τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,9% ετησίως στις 3.891 γιγαβατώρες. Ανησυχία στους παραγωγούς που επένδυσαν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά προκαλεί η αναντιστοιχία προσφοράς - ζήτησης.