bd-sprite
Φώτο: Menelaos Myrillas/ SOOC

Α. Σκέρτσος: Αποκλιμακώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως έχει αντιστραφεί το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τρέχει ο πληθωρισμός σε υψηλότερες ταχύτητες στη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη χώρα μας ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, συμπεραίνοντας, έτσι ότι στο μέτωπο της ακρίβειας οι κυβερνητικές προσπάθειες αποδίδουν, επισημαίνοντας πως «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», ωστόσο, «το πρόβλημα είναι διεθνές».

O υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε πως «το τελευταίο μήνα είδαμε στην Ελλάδα σημαντικότερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα τρέχει ο πληθωρισμός με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αντιστραφεί» υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν σε ένα πλαίσιο πολύ υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση.

«Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό. Σε αυτό το πλαίσιο η πορεία της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας μας φέτος, χθες βγήκαν νεότερα στοιχεία σε σχέση με την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η απασχόληση, οι νέες δουλειές, οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αυτά που δίνουν απάντηση και στον πληθωρισμό. Δεν δίνουν απάντηση οι επιδοματικές πολιτικές, τα επιδόματα υπάρχουν για να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους -και μπορούμε να δίνουμε αυτήν τη στήριξη ακριβώς γιατί η οικονομία μεγεθύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Και συνέχισε αναφέροντας πως «η πολιτική μας είναι και παραμένει μια πολιτική που ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει αποτελέσματα, μειώνει την ανεργία, υποστηρίζει τα εισοδήματα και μέσα από την περαιτέρω στήριξη που δίνουμε και με τα αναγκαία επιδόματα στους πιο ευάλωτους, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Το "καλάθι του νοικοκυριού" είναι ένα εργαλείο για να έχουμε πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, μεγαλύτερο έλεγχο, διαφάνεια και περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα αυτό προς τους καταναλωτές και τις εταιρείες ότι ελέγχονται ως προς το καλάθι με τα βασικά αναγκαία αγαθά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό και αυτό προκαλεί περαιτέρω ανταγωνισμό. Είδαμε στα 51 προϊόντα μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, άρα είναι ένα μέτρο που αγκαλιάζεται από την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρινάκης: Οι τρεις πυλώνες πολιτικής για την αντιμετώπισή της ακρίβειας

Ερωτηθείς για τα «καλάθια» επισήμανε πως δεν είναι πανάκεια και πως η επιδοματική πολιτική δεν είναι προτεραιότητα, αναδεικνύοντας ωστόσο τη μεγάλη σημασία των κοινωνικών επιδομάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Πατέλης: Κύριος στόχος η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδ. Γεωργιάδης: Στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ευάλωτων συνανθρώπων μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.