ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αλέξης Πατέλης, Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Αλ. Πατέλης: Κύριος στόχος η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως».

 «Εθνικός στόχος για το 2023 είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του o επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας στο capital.gr ο κ. Πατέλης σημειώνει με έμφαση ότι «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα, όμως, είναι και για τους ακροατές και τηλεθεατές μας μία σφραγίδα ότι η Ελλάδα ανήκει στο club των σοβαρών χωρών και ότι τακτοποιεί τα του οίκου της από μόνη της, χωρίς μνημόνια, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Στο συγκεκριμένο θέμα και στο ζήτημα της αξιοπιστίας στέκεται ιδιαίτερα ο κ. Πατέλης αναφέροντας πως «η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε».

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού απαντάει και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι «τη δεκαετία του '80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στον ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις».

Στη συνέντευξη υπάρχει ειδική αναφορά και στο θέμα του κατώτατου μισθού, με τον κ. Πατέλη να πιστεύει ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και να στέλνει ένα μήνυμα προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέραν των ενεργειακών πακέτων, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούμαστε με βάση αυτό και αυτήν τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις κατά ακρίβειας, στήριξη στην κοινωνία

Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και τη διεθνή ανησυχία για την αβεβαιότητα. Υπογράμμισε τρεις αδιαπραγμάτευτους στόχους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Χρειάζονται μέτρα κατά της ακρίβειας, όχι αλαζονεία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αντί για εξαγγελίες και δηλώσεις αλαζονείας, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Στήριξη στους πολίτες χωρίς υποθήκη του μέλλοντος

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην επίδραση των διεθνών τιμών πετρελαίου στον πληθωρισμό, τα μέτρα στήριξης, την ετοιμότητα νέων παρεμβάσεων και σχολίασε την αντιπολίτευση, τη συνταγματική αναθεώρηση και τις εκλογές.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Παντού σκάνδαλα με την ανοχή ή καθοδήγηση της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι σκάνδαλα και χαμηλή παραγωγικότητα χαρακτηρίζουν τη χώρα, καλώντας σε πολιτική αλλαγή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη και απευθείας αναθέσεις και υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα συμφωνία κοινωνικής ευθύνης ζητά η εποχή μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως προτεραιότητα σε νέα τετραετία είναι να φανεί η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στα νοικοκυριά. Εξήγγειλε αναβάθμιση του e-καταναλωτή και ζήτησε κοινωνική συμφωνία για μείωση τιμών.