bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ο «καυτός» φάκελος στη Δικαιοσύνη για εγκληματικές οργανώσεις στα γήπεδα

Τη μέθοδο που εφαρμόστηκε κατά της Χρυσής Αυγής υιοθετεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στον χώρο του αθλητισμού. Η λίστα των 200 σκληρών χούλιγκαν και τα στοιχεία για τη δράση τους.

Η αναβάθμιση της ποινικής έρευνας μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, στη βάση του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης, είναι το επόμενο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των 200 σκληρών χούλιγκαν που κατέθεσαν οι υπουργοί Βρούτσης και Οικονόμου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες σε πανελλαδική κλίμακα, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ξετυλίξει το κουβάρι της επονομαζόμενης «οπαδικής βίας» που στο πέρασμα των χρόνων «συναντήθηκε» με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου και πλέον λειτουργούν σαν μια «ομάδα», ως εγκληματική οργάνωση. 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν σε ορισμένα μόνο από τα άτομα που περιλαμβάνονται στον φάκελο που υπεβλήθη στη δικαιοσύνη και δείχνουν ότι τουλάχιστον 70 από αυτούς έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές για σειρά ληστειών, εκβιασμών και υποθέσεων ναρκωτικών, ενώ 10 εξ αυτών έχουν ανταλλάξει ακόμα και πυροβολισμούς με αστυνομικούς.

Με την κίνησή της, που παραπέμπει ευθέως στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες εναντίον της Χρυσής Αυγής με κατάληξη την καταδίκη μελών και ηγετικών στελεχών της για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση», η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα και προς τους διοικητικούς παράγοντες των αθλητικών σωματείων, να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου να εξοστρακίσουν από τις κερκίδες των αγωνιστικών χώρων άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητικό πνεύμα και να εφαρμόσουν και οι ίδιοι τις διατάξεις του νόμου. 

Ταυτόχρονα, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις», που είτε θα αφορούν σε περαιτέρω μέτρα εντός των γηπέδων, είτε σε ότι αφορά στην ουσία του προβλήματος και τις επιθέσεις που σημειώνονται και εκτός γηπέδων. 

Ο φάκελος της οπαδικής βίας 

Μέσω του αιτήματος για την αναβάθμιση της έρευνας της δικαιοσύνης, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να έρθουν στο φως οι πιθανοί χρηματοδότες και οι ηθικοί αυτουργοί, που στο όνομα μιας ομάδας κρύβονται και λειτουργούν εγκληματικές οργανώσεις.

«Οι δραστηριότητες αυτών των ατόμων υπονομεύουν το κράτος δικαίου και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου που δόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και στον οποίο περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής -και όχι μόνο- βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.  

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δράση των συγκεκριμένων προσώπων δεν περιορίζεται μόνον στην τελευταία χρονιά, αλλά πηγαίνει σε βάθος χρόνου, με άτομα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις, που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στις 29 Μαρτίου 2007, με την επισήμανση ότι πρόσωπα που μετείχαν σε εκείνη τη δικογραφία συνδέονται με πρόσφατα γεγονότα όπως τα επεισόδια στου Ρέντη.  

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραπέμπει σε περίπου 30 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα – Ολυμπιακός, όπου τραυματίστηκαν σοβαρά οπαδοί και απαιτήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα πρόσφατα επεισόδια στον Βόλο, στο περιθώριο αναμέτρησης Ολυμπιακού Βόλου – ΟΣΦΠ, τις επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ στους αστυνομικούς στο περιθώριο αναμέτρησης με τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού σε κατάστημα διαιτητή στις 16 Νοεμβρίου, την επίθεση σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο περιθώριο αναμέτρησης Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο Μπάσκετ και την υπόθεση Κατσουρή (ΑΕΚ). 

Για αυτό και στην έκτακτη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι συμφώνησαν ότι όλα αυτά τα περιστατικά συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις και ζητήθηκε να υπαχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν από τις Αρχές ως κακουργήματα και να γίνουν συλλήψεις ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε από Σύνταγμα, κατέληξε στο Γαλάτσι: Το παρασκήνιο με τον Ράμα

Ανοικτό χώρο ήθελε ο Αλβανός πρωθυπουργός για τη συγκέντρωσή του, αλλά τελικά δόθηκε το Christmas Theater στο Γαλάτσι. Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για την εκδήλωση, που συμπίπτει με την επέτειο της σύλληψης Μπελέρη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν και εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας

Τις διπλωματικές εξελίξεις ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο εξετάζει το ΚΥΣΕΑ. Στο τραπέζι και προμήθεια πυραυλακάτων. Νέες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία ζητούμενα της κάλπης για τη ΝΔ και η αναθέρμανση με την Εκκλησία

«Μάχη» με τη χαλαρή ψήφο με κινητοποίηση όλου του δυναμικού του κόμματος, άνοιγμα στους αναποφάσιστους και προσέγγιση δυσαρεστημένων. Προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία, μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε κόμματα στη βουλή που πρεσβεύουν την ωμή βία

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το χθεσινό επεισόδιο είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό.