bd-sprite
φώτο: ΑΠΕ

Κυρίζογλου: Περισσότερη Αυτοδιοίκηση για βελτίωση της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δηλώνει ότι η μεγαλύτερη αυτοτέλεια των ΟΤΑ ωφελεί εν τέλει τη Δημοκρατία, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και προτείνει οι δήμοι να μπορούν να κάνουν από μόνοι τους προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Δηλώνει ότι η μεγαλύτερη αυτοτέλεια των ΟΤΑ ωφελεί εν τέλει τη Δημοκρατία, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Το κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μιχαλούδη είναι το ακόλουθο:

Ερ: Διαχρονικά αιτήματα της ΚΕΔΕ είναι η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων. Εάν επιτευχθούν αυτά, ποια θα είναι τα οφέλη για τους δήμους και για τους πολίτες;

Απ: Αυτά τα αιτήματά μας είναι ταυτόχρονα και επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή ο κοινός νομοθέτης (Κυβέρνηση - Κοινοβούλιο) οφείλει να διασφαλίζει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων (άρθρο 102 Συντάγματος) για την απρόσκοπτη λειτουργία και εκπλήρωση της αποστολής τους. Απέχουμε στην πατρίδα μας πολύ από την επίτευξη του στόχου που θέτει το Σύνταγμά μας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία πρέπει να συγκλίνουμε.

Ζητάμε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με πόρους, προσωπικό και μέσα για αποτελεσματικότερη και καλύτερη άσκηση τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Περισσότερη αυτοδιοίκηση για καλύτερη δημοκρατία.

Ερ.: Οι δήμοι από την εποχή των μνημονίων διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού. Ποια η πρόταση της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

Απ.: Οι δήμοι «συνέβαλαν» περισσότερο από κάθε άλλο φορέα της γενικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας την περίοδο των μνημονίων (μείωση 60% των πόρων τους και αναστολή προσλήψεων μέχρι σήμερα). Σ' ό,τι αφορά το προσωπικό, πέραν της αναστολής προσλήψεων εδώ και 15 χρόνια, είχαμε μεγάλη αιμορραγία λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του συστήματος της κινητικότητας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας.

Αφού λοιπόν ισχύει η αρχή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, προτείνουμε να επιτρέπεται σε κάθε δήμο, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, να προβαίνει μέσω ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού που επιθυμεί και χρειάζεται.

Ερ.: Μεγάλος αριθμός οικονομικά ευάλωτων πολιτών καταφεύγει στον οικείο δήμο για βοήθεια. Οι ΟΤΑ Α΄βαθμού έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτό τον ρόλο;

Απ.: Η κοινωνική πολιτική και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό που αναφέρετε είναι έργο και υποχρέωση του Κεντρικού Κράτους δηλαδή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παρ' όλα αυτά, οι δήμοι με τις κοινωνικοπρονοιακές τους δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων -ΚΗΦΗ-, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, κλπ) στηρίζουν τους ευάλωτους αδύνατους πολίτες.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα η ΚΕΔΕ έχει αντιταχθεί σε κυβερνητικές επιλογές όπως είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, το μπόνους ορόφων σε οικοδομές, η μεταρρύθμιση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.. Η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην της αυτοδιοίκησης ή είναι πρόθυμη να συζητήσει για την επίλυση των διαφορών;

Απ.: Αυτή η ερώτηση καλό θα ήταν να γίνει ταυτόχρονα και προς την Κυβέρνηση. Η απάντησή μου ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις. Ενίοτε συζητάει και έχουμε θετικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές όμως ή μας αγνοεί και νομοθετεί αιφνιδιαστικά μόνη της ή γίνεται διάλογος μαζί μας και λαμβάνονται υπόψη από ελάχιστες έως καμία πρότασή μας. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα «προθυμίας» αλλά υποχρέωση να συζητά μαζί μας. Και αυτό θα επιδιώκουμε πάντοτε.

Ερ.: Εκλεγήκατε για έκτη συνεχόμενη φορά -και μάλιστα με ποσοστό 82% από τον α' γύρο- δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Απ.: Συνέπεια λόγων - έργων διαχρονική. Εργατικότητα. Αποκλειστική απασχόληση με τα καθήκοντα του δημάρχου. Επιμονή στους στόχους. 'Ασκηση διοίκησης και αντιμετώπισης εργαζομένων και πολιτών με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις. Είμαι ευγνώμων προς τους συμπολίτες μου που με εκλέγουν για έκτη συνεχόμενη φορά. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Νομοσχέδιο για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων δημοσίων φορέων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως το 2022 θα είναι μια χρονιά αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ώστε να ανταποκριθούν δήμοι και περιφέρειες στις σύγχρονες ανάγκες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Ευρώπης αν η Β. Μακεδονία δεν συμμoρφωθεί

Ο δρόμος της χώρας τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μην χρησιμοποιεί ψέματα ως επιχειρήματα

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, κάποια στιγμή, ότι δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες πως ζουν σε μια ουτοπική κοινωνία, επειδή έτσι δείχνουν τα γραφήματα που του φτιάχνουν» τονίζετε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανάγκη διαφορετικής τιμολόγησης από τις πολυεθνικές

Ο πρωθυπουργός όπως σημείωσε σε συνέντευξή του θα στείλει επιστολή στην Ούρ. φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για να εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η πολιτική σταθερότητα στο επίκεντρο των ευρωεκλογών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί στο τέλος της τετραετίας στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 20276, ωστόσο οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύστημα Υγείας

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας κουβαλάει σοβαρές παθογένειες του παρελθόντος, ωστόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα και αποτελεί σημαντική ευκαιρία.