bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Fake news από τον Ερντογάν για το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξάλλου, επιχείρησε να αποδώσει στην Ελλάδα και την Κύπρο την ευθύνη για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο, ενώ με επιστολή του στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., τους καλεί να μη λάβουν «άδικες αποφάσεις».

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό ανάμεσα στην τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» και την ελληνική «Λήμνος» έδωσε τη δική του εκδοχή. 

«Η τουρκική φρεγάτα TCG Kemalreis απέτρεψε μια μικρή αψιμαχία, καθώς το ελληνικό ναυτικό προσπάθησε να παρενοχλήσει το σεισμικό σκάφος μας, Oruc Reis. Τώρα, όμως έχουν υποχωρήσει στο λιμάνι τους», είπε και συνέχισε: «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του "Ορούτς Ρέις" στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να αποδώσει στην Ελλάδα και την Κύπρο την ευθύνη για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ με επιστολή του στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνεδριάζουν σήμερα, «φωτογραφίζει» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, καλώντας τους υπουργούς να μη λάβουν «άδικες αποφάσεις».

Στην επιστολή του, που εστάλη χθες, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στους υπουργούς Εξωτερικών και τον Τζοζέπ Μπορέλ, ο Τσαβούσογλου καταλογίζει στην Ελλάδα και την Κύπρο προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με μονομερείς ενέργειες και αναφέρεται, ειδικότερα, στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, την οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα, θεωρώντας ότι παραβιάζει τις ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι η προσπάθεια αποκλεισμού γίνεται παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για συνεργασία και διάλογο και καταλογίζει στην Ελλάδα απροθυμία να αρχίσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία. «Οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να υποφέρουν άλλο από τις ιδιοτροπίες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε «άδικη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Σε οικονομία και μεταναστευτικό η σύγκλιση Αθήνας - Άγκυρας. Η αναφορά στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου που τη χαρακτήρισε ως «αντιστασιακή οργάνωση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Η αναβολή δεν λύνει προβλήματα, κλίμα αρμονίας με τον Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και για τα θέματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα για τα θαλάσσια πάρκα, μιλώντας στην «Καθημερινή».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν για Κύπρο: Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων

Διπλωματικές πηγές απαντούν στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με τις οποίες ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι εάν οι τουρκικές δυνάμεις είχαν κινηθεί νοτιότερα το 1974, τότε η Κύπρος μπορεί να ήταν σήμερα ολόκληρη τουρκική.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη με την Τουρκία

Όπως τόνισε: «Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα».