bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Δύο νέες τουρκικές Navtex, για πολιτική λύση μιλά ο Ερντογάν

Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δύο νέες Navtex για άσκηση ρωσικών πλοίων με πραγματικά πυρά στις περιοχές όπου πραγματοποιούν έρευνες το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και το Barbaros ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, με τη μια Navtex προαναγγέλλονται ασκήσεις από 8 έως 22 Σεπτεμβρίου σε τμήμα της έκτασης στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis και η οποία βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός ευθύνης Αθήνας, ενώ με τη δεύτερη προαναγγέλλονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Barbaros από 17 έως και 25 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive, o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για πολιτική λύση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win. 

Μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο" (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία).

Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Στην ίδια ρητορική επιμένει και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. 

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε. «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Σημειώνεται πως η παραβατικότητα της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο των Ν. Δένδια - Τζ. Πάιατ σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Σε οικονομία και μεταναστευτικό η σύγκλιση Αθήνας - Άγκυρας. Η αναφορά στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου που τη χαρακτήρισε ως «αντιστασιακή οργάνωση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν σε διάλογο

«Είναι σημαντικό το ότι δεν έχουμε κατά βάση παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, όπως επίσης είναι σημαντικό το ότι υπάρχει συντονισμός για να περιοριστούν και σχεδόν να μηδενιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.» ξεκαθαρίζει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Η αναβολή δεν λύνει προβλήματα, κλίμα αρμονίας με τον Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και για τα θέματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα για τα θαλάσσια πάρκα, μιλώντας στην «Καθημερινή».