bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Στο ΝΑΤΟ φέρνει την τουρκική προκλητικότητα η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική πλευρά θα θέσει ως προτεραιότητα την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσα από την διαδικασία να πετύχει την καταδίκη της τουρκικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν οι πηγές, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο σε πολιτική και στρατιωτικό επίπεδο

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έχει ως σκοπό την επιτήρηση της πολιτικής και στρατιωτικής διαδικασίας που σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας και επηρεάζουν ολόκληρη τη Συμμαχία. Αποτελεί το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έχει εκπροσώπους κάθε χώρας-μέλους ώστε να συζητήσει θέματα πολιτικής ή λειτουργίας που απαιτούν συλλογικές αποφάσεις, παρέχοντας ένα φόρουμ για ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση της κυβέρνησης στην επαναφορά των γκρίζων ζωνών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Η Τουρκία επανέρχεται στην κλιμάκωση μέσω της επικίνδυνης και ανυπόστατης θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" - η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ».