bd-sprite
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις

Το lockdown δεν είναι ένας διακόπτης που μπορεί να ανεβοκατεβάζει η κυβέρνηση επειδή χάνει τον έλεγχο, τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει απωλέσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο «Ράδιο Γάμμα» της Πάτρας.

«Το lockdown δεν είναι ένας διακόπτης που μπορεί να ανεβοκατεβάζει η κυβέρνηση επειδή χάνει τον έλεγχο. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να προλαμβάνει, δεν μπορεί να παραμένει αδρανής, να λέει ότι όλα τα κάνει καλά και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα να κατεβάζει τον διακόπτη και να επιβάλλει lockdown», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

«Δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις, δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δεν προχώρησε σε δωρεάν μαζικά τεστ. Καθημερινά βιώνουμε μία νέα διάψευση των υποσχέσεων του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «η ΝΔ φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις, η κοινωνία βράζει και προσπαθεί να την καταστείλει. Αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημόσιας υγείας ως ζήτημα δημόσιας τάξης και καταστολής. Έχει αναστείλει επανειλημμένα το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, αλλά δεν κάνει τίποτα για τον ακραίο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, άνοιξε τα σχολεία χωρίς αραίωση των μαθητών στις τάξεις και χωρίς δωρεάν τεστ σε μαθητές και δασκάλους».

Αναφερόμενη στην οικονομία τόνισε ότι «το 2020 έκλεισε για τη χώρα μας με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, λόγω της τραγικής διαχείρισης της κυβέρνησης, και αν η ίδια πολιτική συνεχιστεί θα έχουμε ύφεση διαρκείας». Ο κλάδος της εστίασης, πρόσθεσε, «είναι ο πλέον πληττόμενος και μία στις τρεις επιχειρήσεις λένε ότι αν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν, αν συμβεί αυτό θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, η κ. Αχτσιόγλου, «πήρε μόνο ένα μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστρεπτέα προκαταβολή, από την οποία πάρα πολλές αποκλείστηκαν και όσες την έλαβαν φορτώθηκαν με χρέος. Δεν χρησιμοποίησε ένα μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, για να στηρίξει τους μισθούς των εργαζομένων, το εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κατέληξε να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να καλύψει τις απώλειες κρατικών εσόδων από την ύφεση συνεπεία της δικής της πολιτικής».

Σημείωσε, τέλος, ότι «σήμερα χρειάζεται ρύθμιση οφειλών με κούρεμα των χρεών, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και κάλυψη τουλάχιστον του ασφαλιστικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην υπάρξουν απολύσεις».​

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου

Μιλώντας στην γενική συνέλευση των νησιωτικών επιμελητηρίων υπογράμμισε ότι «εάν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος πρώτα και μετά κράτος δικαίου και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές, δεν πάμε πουθενά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kασσελάκης: Μίλησα για έξτρα επένδυση της τάξης του 5% για την υγεία

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη , καταλογίζοντας του ότι «έχει πει ένα σωρό ψέματα, από τη μείωση των φόρων και την ακρίβεια μέχρι τα Τέμπη, το μπάζωμα, τη μονταζιέρα, τον διορισμό του σταθμάρχη».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για την επίτευξη της αποκέντρωσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Νίσυρο ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές υγειονομικούς που καλύπτουν επί δεκαετίες με αυταπάρνηση τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να υπάρξει μια κάθαρση στο πολιτικό σύστημα ζήτησε ο Στ. Κασσελάκης

«Είναι σημαντικό τα ελληνόπουλα να μπορούν να σπουδάζουν στη χώρα τους και να διαπρέπουν στην χώρα τους. Έτσι η χώρα μας ως μία οντότητα οικονομική να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια επίπεδο» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: 2η στην ΕΕ η Ελλάδα σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4%

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και, ειδικότερα, ότι «στη Eurostat το 68% των Ελλήνων το 2022 δηλώνει ότι βγάζει πέρα πολύ δύσκολα ή δύσκολα», ενώ «μόλις το 19% των Ευρωπαίων δηλώνουν κάτι τέτοιο».