ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΑΦΡΙΚΗ

Sierra Leone- Ekrixi
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον μία βόμβα έπληξε το αεροδρόμιο της Γκόμα στη ΛΔ του Κογκό

Τη νύκτα κάτοικοι της πόλης, ανάμεσά τους και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. Στο βόρειο Κίβου μαίνονται από τα τέλη του 2021 συγκρούσεις μεταξύ του Μ23 (Κίνημα της 23ης Μαρτίου).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Η κίνηση - ματ στην Γκάνα και το σχέδιο για τη μεταλλουργία

Η εξόρυξη βωξίτη στην αφρικανική χώρα ισχυροποιεί τον ελληνικό όμιλο και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση παραγωγής σε αλουμίνα και αλουμίνιο, αλλά και σπάνιων γαιών, όπως γάλλιο και σκάνδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές στη Νιγηρία

Η πολιτεία Μπόρνο, όπου έγινε το περιστατικό, βρίσκεται στην καρδιά της εξέγερσης των τζιχαντιστικών οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ, προέκυψε από διάσπαση της πρώτης).
mandela, notios afriki
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση της Χάγης

Το Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Παγώνει τη συμμετοχή του στην IGDA το Σουδάν λόγω του πολέμου

Ήδη την Τρίτη, το Χαρτούμ γνωστοποιούσε πως «παγώνει» τις σχέσεις του με την IGAD («Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη»), προτού γίνει την Πέμπτη στην Ουγκάντα σύνοδος κατά την οποία ο πόλεμος στο Σουδάν, βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ν. Αφρική αποδίδει στο Ισραήλ γενοκτόνο πρόθεση κατά των Παλαιστινίων

Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση από το Ισραήλ της Σύμβασης περί Γενοκτονίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ.
Ploio-Ship
ΔΙΕΘΝΗ

H Σομαλία αντιδρά στη συμφωνία Σομαλιλάνδης - Αιθιοπίας για την Ερυθρά Θάλασσα

Η Σομαλιλάνδη αποτελεί πρώην βρετανικό προτεκτοράτο που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσφατα συμφώνησε σε «ενοικίαση» των ακτών της στην Αιθιοπία.