bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Σε υψηλό 52 εβδομάδων το Χρηματιστήριο, «ποντάρει» στην επόμενη ημέρα

Ισχυρή ανοδική δυναμική και αυξημένες συναλλαγές την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Διψήφια ποσοστά ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές. Καλύπτονται οι απώλειες της πανδημίας, «στοιχήματα» στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και πλέον, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση έναντι των περισσοτέρων διεθνών αγορών, βρίσκεται αρκετά κοντά στην πλήρη κάλυψη των απωλειών που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας.

Οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας, λαμβάνοντας ώθηση και από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, την Παρασκευή, που έδειξε ότι η μείωση του ΑΕΠ της χώρας το 2020 ήταν αισθητά χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις, με την ελληνική οικονομία να δείχνει μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, κάτι που επιτρέπει μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, καθώς «έσωσε την παρτίδα» το 4ο τρίμηνο, στο οποίο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.

Οι διεθνείς αγορές ήδη περίπου από τα μέσα της περασμένης χρονιάς είχαν «σβήσει» τις απώλειες από τη μνημειώδη «βουτιά» του Μαρτίου του 2020, κινούμενες έκτοτε –με τις ανάλογες διορθώσεις– σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, ενώ ορισμένοι δείκτες (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq και DAX) πέτυχαν και νέα ιστορικά υψηλά έκτοτε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, εδώ και πολλά χρόνια, λόγω και της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα, έχει σχετική και όχι απόλυτη εξάρτηση από το διεθνές κλίμα, έχοντας χάσει όλο το παγκόσμιο ράλι της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση το 2019 όπου λόγω του momentum της πολιτικής αλλαγής, βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς, με άνοδο 50%. Η ελληνική αγορά παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια μια ρηχή και ασταθής περιφερειακή αγορά με μικρό μερίδιο στην «πίτα» των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια προεξόφλησης από την αγορά των επερχόμενων θετικών εξελίξεων στην οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι προσδοκίες για τον τουρισμό είναι σημαντικά βελτιωμένες, χάρη στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού.

Δυναμική η εκκίνηση του Μαρτίου

Το Χ.Α. έκανε ένα σημαντικό ράλι περίπου κατά 28% το τελευταίο δίμηνο του 2020 με αφορμή τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, τον Ιανουάριο διόρθωσε σε ποσοστό 7,36%, όμως τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης.

Ο Φεβρουάριος έφερε αντίδραση σε ποσοστό 5,73% καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης του Ιανουαρίου, ενώ ο Μάρτιος έχει μπει με καλό momentum, κερδίζοντας έως τώρα 4,12% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825,02 μονάδες με άνοδο 0,95% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 825,23 μονάδες (+0,98%), αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για αυτή την εβδομάδα. Ήταν η 7η ανοδική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες, ενώ οι όποιες διορθώσεις των τελευταίων ημερών έγιναν μόνο ενδοσυνεδριακά.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου 2020, όταν και ξεκινούσε η μεγάλη κατρακύλα λόγω της πανδημίας, που σημαίνει ότι το Χ.Α. έκλεισε βρίσκεται σε υψηλό δώδεκα μηνών, δείχνοντας ότι έχει βάλει πλώρη για υψηλότερα επίπεδα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Από τη «βουτιά» του Μαρτίου 2020 στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη

 

Η αγορά δείχνει ότι ξεπερνά το σοκ που προκάλεσε η οικονομική κρίση της πανδημίας και αρχίζει και εστιάζει στα χρονοδιαγράμματα ανοίγματος της οικονομίας, λαμβάνοντας μάλιστα ώθηση από την αυξημένη κινητικότητα σε κλάδους όπως τράπεζες, ενέργεια, υποδομές και λιανικό εμπόριο.

Ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε φάση επανατοποθέτησης στην αγορά κάτω από τα νέα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργηθεί. Σε αρκετούς κλάδους υπάρχει δημιουργικός αναβρασμός για projects και συνεργασίες, με πολλούς ομίλους να λαμβάνουν θέσεις αναμένοντας και τη… μεγάλη ώρα που θα έρθει με τη σταδιακή εισροή κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες που διατηρούν κεντρική θέση στο Χ.Α., ευνοούνται κατ' εξοχήν από τις βελτιωμένες μακροοικονομικές προοπτικές, ενώ βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα, εν μέσω διαδικασιών εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων και ενίσχυσης των κεφαλαίων τους με ομολογιακές εκδόσεις, όπως η επιτυχημένη έκδοση Tier 2 της Alpha Bank. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος βρέθηκε στην αιχμή της αντίδρασης στο Χ.Α. την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου καταγράφοντας άνοδο 12,20%, γυρνώντας μάλιστα θετικά το 2021 με άνοδο 1,23%.

Αυξημένες συναλλαγές και πυκνή ατζέντα

Παράλληλα ο Μάρτιος έφερε και την ανάκτηση ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και μάλιστα «έχτισε» πάνω σ’ αυτή την εξέλιξη, βάζοντας πλώρη πλέον για την περιοχή των 840-850 μονάδων. Συνάμα, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη ότι τελευταία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν αυξηθεί, καθώς από τα 57,9 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Φεβρουαρίου, η συγκομιδή των πέντε πρώτων συνεδριάσεων του Μάρτη είναι στα 69,1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Έτσι, ξεπερνούν και τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Ιανουαρίου.

Δεν πρόκειται για τζίρους που δείχνουν κοσμογονία εισροών νέων κεφαλαίων, όμως από τις «στεγνές» συνεδριάσεις των 45 εκατ. ευρώ του περασμένου μήνα, είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει σαφής αλλαγή, που ενισχύει και το βάθος της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, μόνο με σταθεροποίηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών στα 70-80 εκατ. ευρώ μπορεί η αγορά να υποστηρίξει με ποιότητα και ανθεκτικότητα την άνοδο πάνω από τις 820 ή 850 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στατιστικά ο Μάρτιος είναι γενικά ένας αρνητικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τα τελευταία 22 χρόνια, ο μήνας κλείνει αρνητικά στα 15 εξ αυτών, με τη μέση μηνιαία απόδοση να είναι αρνητική κατά 2,55%.

Σε κάθε περίπτωση, ο μήνας αυτός έχει πολύ πυκνή ατζέντα, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και άλλες εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε Πειραιώς Financial, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Παράλληλα, δρομολογούνται και αρκετές εκδόσεις σημαντικών ομολόγων, όπως των ΔΕΗ και Motor Oil.

Ξεχώρισαν τράπεζες και Viohalco

Την περασμένη εβδομάδα, από τις τέσσερις μετοχές που είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι τρεις ήταν τραπεζικές: Alpha, Eurobank, Εθνική. Η απόδοση για την Alpha ξεπέρασε το 15%, καθώς η τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο μεγάλες και σύνθετες συναλλαγές (Galaxy, ομόλογο Tier2).

Ξεχώρισε, επίσης, με διψήφιο ποσοστό ανόδου η μετοχή του ομίλου Viohalco. H εξαίρεση από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές φύλλων αλουμινίου από την ElvalHalcor προς τις ΗΠΑ, είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνικό όμιλο, καθώς μάλιστα επιβλήθηκαν υψηλοί δασμοί σε γερμανικές ανταγωνιστικές εταιρείες. Επίσης, από τις 22 Μαρτίου η μετοχή του βιομηχανικού ομίλου θα ενταχθεί στους δείκτες Stoxx, προσελκύοντας κεφάλαια παθητικής διαχείρισης. (Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market). Παρά τη μικρή διόρθωση της Παρασκευής, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 11,40% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ElvalHalcor κέρδισε 6,28%, κλείνοντας αμφότερες σε υψηλό περίπου 20 μηνών.

Ανάμεσα στις μετοχές που ξεχώρισαν βρίσκονται και αρκετές εταιρειών που δέχθηκαν μεγάλη πίεση με την πανδημία και πλέον εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι Motor Oil, Jumbo, Autohellas και Aegean. 

Οι μετοχές που ξεχώρισαν την προηγούμενη εβδομάδα

 Τιμή (ευρώ)Μεταβολή
Alpha Bank0,9515,15%
Eurobank0,654812,74%
Viohalco4,311,40%
Εθνική2,3310,95%
Intracom Holdings0,899,20%
Attica Bank0,21658,90%
Intralot0,1668,43%
Motor Oil12,27,21%
Jumbo14,597,12%
Intrakat0,896,49%
Έλτον1,4056,44%
Πλαστικά Θράκης4,126,32%
Autohellas6,366,35%
ElvalHalcor1,9986,28%
Aegean Airlines5,555,92%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ8,995,76%
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό γύρισμα στο φινάλε της συνεδρίασης και νέο ρεκόρ 13 ετών στο ΧΑ

Στον Large Cap ξεχώρισαν Cenergy Holdings και Τιτάν που με άνοδο 3,70% και 2,60% αντίστοιχα έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Κέρδη 2,29% είχε η Viohalco, στο +2,18% η Motor Oil. Πάνω από 1% κέρδισαν Jumbo, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ElvalHalcor.
ΑΓΟΡΕΣ

​​​​​​​Με deals και αποτελέσματα, η αγορά βάζει πλώρη για 1.500 μονάδες

Εβδομάδα τριών συνεδριάσεων η τρέχουσα, οπότε μένει να δούμε αν η αγορά επηρεαστεί από την εορταστική ραστώνη. Κέρδη 2,29% καταγράφει ο Απρίλιος, δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωσή του. Ράλι 6,20% για τις τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση στο Χ.Α., κατοχύρωση κερδών με φόντο και την πτώση διεθνώς

Το ΧΑ είχε συμπληρώσει έξι ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 6,73% και σήμερα υποχώρησε στις 1.435,19 μονάδες με απώλειες 0,93%. Στον Large Cap διασώθηκαν μόνο Jumbo και Alpha Bank. Στα 143,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών.