ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.

Πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ έδειξε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με αυξημένους όγκους και τζίρους, αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα, deals και γενικώς ένα περιβάλλον ενισχυμένης εγρήγορσης.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η πιο «γεμάτη» και πειστική των τελευταίων πολλών μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «σπάει» το… ταβάνι των 1.435 μονάδων που είχε γίνει ισχυρή αντίσταση, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά 13 ετών και μάλιστα σήμερα πάνω και από τις 1.450 μονάδες για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου 2011.

Με το διεθνές κλίμα πολύ βελτιωμένο, καθώς υποχώρησε με αξιοσημείωτη ταχύτητα το γεωπολιτικό ρίσκο και εκδηλώθηκε νέα ισχυρή αντίδραση σε Ευρώπη και Αμερική, το Χ.Α. εν μέσω αξιοσημείωτης κινητικότητας, νέων deals αλλά και με καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, έδειξε να αναβαθμίζει το momentum του, απέχοντας πλέον μόλις 46 μονάδες από το όριο ψυχολογίας των 1.500 μονάδων.

Η εκτός προγράμματος αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή, έδωσε τη… φιτιλιά που χρειαζόταν το Χ.Α. ώστε να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση μέσα στο όριο των 1.360 έως 1.435 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα αμέσως μετά την αναβάθμιση, το Χ.Α. έφτασε σε μέσες συναλλαγές στα 146 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά φέτος χωρίς να υπάρχει placement ή αναδιάρθρωση δεικτών, ενώ αιχμή του δόρατος ήταν ο τραπεζικός κλάδος που πρώτος αντανακλά τη μεγάλη εικόνα των αλλαγών στην οικονομία.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι +7,57% το πενθήμερο και ήταν αυτός που ηγήθηκε στις συναλλαγές καθώς διακίνησε πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου στο Χ.Α., κάτι που μαρτυρά τον δεσπόζοντα ρόλο που διαδραματίζει. Ο κλάδος είχε στην πρωτοκαθεδρία τη Eurobank με άνοδο άνω του 10%, ενώ πλέον του 8% κέρδισε η Εθνική.

Ευρύτερα για το Χ.Α. ήταν η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών, με το Γ.Δ. να κερδίζει 4,48% το πενθήμερο, τον Large Cap να κλείνει στο +4,88% και τον Mid Cap στο +3,99%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου πλέον ο Γ.Δ. ανέβασε εκ νέου την απόδοσή του στο +12,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,48%, ο Mid Cap είναι στο +4,39%, ενώ ο τραπεζικός έχει άνοδο 19,53%.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 1.454,98 μονάδες, που είναι νέα υψηλά 13 ετών καθώς σε αυτά είχε να κλείσει από τις 15 Απριλίου 2011. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 149,96 εκατ. ευρώ, με τα 113 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 71,9 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Η Epsilon Net ξεχώρισε τόσο σε συναλλαγές, όσο και σε απόδοση, καθώς «κλείδωσε» στο +18,81% ώστε να πιάσει τα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης, ενώ έκανε και τον κορυφαίο τζίρο της αγοράς με 26,27 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την Πειραιώς που με 25,45 εκατ. ευρώ ήρθε δεύτερη σε συναλλαγές.

Σύσσωμος ο κλάδος της πληροφορικής βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τις εξελίξεις με την Epsilon Net που είναι η δεύτερη εταιρεία πληροφορικής μετά την Entersoft (αμφότερες ανήκαν στον Mid Cap) που θα αποχωρήσει από το Χ.Α. ύστερα από δημόσια πρόταση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Στον Large Cap ξεχώρισε με άνοδο 8,70% η Quest Συμμετοχών, που διαθέτει ισχυρή δραστηριότητα στον κλάδο της πληροφορικής μέσω της UniSystems, εκ των παλαιότερων και πιο εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου. 

Τα τεχνικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση. Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424, ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Έως 300% οι «χρυσές» αποδόσεις στο ΧΑ: Πώς φτάσαμε στο μεγάλο φετινό ράλι

Πέντε μετοχές με κέρδη άνω του 100% σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση: ποιες ήταν οι αποδόσεις της χρονιάς (πίνακας). Μόνο ο Nasdaq «νίκησε» φέτος τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτες οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα.