bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Στην επόμενη ημέρα ποντάρει το ΧΑ, ρεβάνς της πραγματικής οικονομίας

Κέρδη ακόμη και πάνω από 40% σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,5% μέσα στον Μάρτιο. Επενδύσεις με το βλέμμα στη μετά την πανδημία εποχή, ποιοι κλάδοι ευνοούνται.

Με κορυφαία blue chips να διαπραγματεύονται σε υψηλά 13 ετών, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν πάνω από τις 5.000 μονάδες (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και 28 συνολικά μετοχές να βρίσκονται σε υψηλά (τουλάχιστον) 52 εβδομάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να προσβλέπει στην μετά Covid-19 εποχή.

Η αγορά έχει απορροφήσει όλη τη ζημιά που έγινε –και συνεχίζει να γίνεται– από τα lockdown και την πανδημία, ενώ το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να «σβήσει» τις απώλειες που προκλήθηκαν από πέρυσι το Μάρτιο λόγω του σοκ του κορονοϊού. Οι διεθνείς αγορές από τα μέσα του 2020 ξεπέρασαν τη ζημιά από τον Covid-19 και πλέον κινούνται σε ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. –υστερώντας καταφανώς έναντι του διεθνούς momentum– ακόμη συνεχίζει να βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2020 που ήταν οι 950 μονάδες.

Διεθνώς, υπάρχει τάση μετακύλησης των επενδυτικών κεφαλαίων από τις εταιρείες τεχνολογίας προς αυτές της πραγματικής οικονομίας, της βιομηχανίας και ευρύτερα προς τις μετοχές της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας, αυτές δηλαδή που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από το γύρισμα της οικονομίας.

Διεθνώς ξεκίνησε η μετατόπιση των κεφαλαίων

Αυτό έγινε πιο ορατό στην αμερικανική αγορά, όπου τον Μάρτιο καταγράφηκε εμφατική μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων από τις τεχνολογικές μετοχές, στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και δη της βιομηχανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται το Μάρτιο κατά 6,92% και ο S&P 500 κατά +4,29%, όταν ο Nasdaq υποχωρεί 0,41%. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό καταγράφεται τέτοια απόκλιση, για πρώτη φορά υστερούν σε αποδόσεις τα… πουλέν της νέας οικονομίας και του διαδικτύου, καθώς είχαν πετύχει πρωτύτερα τα ιστορικά τους ρεκόρ, υπεραποδίδοντας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το επενδυτικό χρήμα γυρίζει προς τις μετοχές που θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας. Και ως γνωστόν, η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, δίνει γραμμή και στις περιφερειακές αγορές της υφηλίου, κάτι που ήδη διαφαίνεται και στην Ευρώπη (στο +6,98% ο DAX το Μάρτιο), αλλά και στο Χ.Α.

Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας είναι οι πρωταγωνίστριες τον μήνα Μάρτιο και στο Χ.Α., με οδηγούς τους τίτλους της βιομηχανίας, της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών. Κερδισμένες και οι τράπεζες που επίσης ευνοούνται από τις προσδοκίες σημαντικής βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται και εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης: δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πάρει… μπροστά και οι μετοχές του Mid Cap, με την AVAX να ηγείται των αποδόσεων, κερδίζοντας 41,52% μέσα στο μήνα.

Οι αποδόσεις του Μαρτίου, τα πακέτα και οι τζίροι

Τα ανθεκτικά αποτελέσματα σημαντικών βιομηχανικών εταιρειών όπως Τιτάν, Mytilineos, Viohalco κ.α., η ολοκλήρωση του deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας αλλά και η προσδοκία ότι το άνοιγμα της οικονομίας δε θα αργήσει, έφεραν νέα άνοδο την περασμένη εβδομάδα στο Χ.Α.

Έτσι, φαίνεται να «σπάει» φέτος η αρνητική παράδοση του Μαρτίου, που στα τελευταία 22 χρόνια, έκλεινε πτωτικά στα 15 εξ αυτών. Φέτος ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,50% και είναι δύσκολο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να αλλάξει σημαντικά αυτό. Ο FTSE 25 κερδίζει 8,37%, ο Mid Cap είναι στο +8,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης –παρά τους κλυδωνισμούς στην Πειραιώς Financial– ενισχύεται κατά 16%.

Οι 52 εβδομάδες ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη: από τις 550 στις 851 μονάδες

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δεσπόζει τελευταία λόγω της κινητικότητας σε μετοχικό επίπεδο, έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ έσπασε και το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της.

Η αγορά δείχνει να ξεπερνά τους κραδασμούς από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ μαζί με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που εστιάζουν στην επόμενη ημέρα, καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και δυναμική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, με την Εθνική να ηγείται με άνοδο 5,53% και τη Eurobank στο +4%.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Μαρτίου διαμορφώνονται στα 101,8 εκατ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις μετοχικές ανακατατάξεις στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και στην Ελλάκτωρ, ενώ υπήρξε και το rebalancing των δεικτών Stoxx και FTSE Russel την Παρασκευή 19/3 που έφερε τον τζίρο στα 215,07 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός Μάρτιος ήταν ξεχωριστός για την αγορά, καθώς έφερε τις μετοχικές αλλαγές στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, υπήρξαν οι εντυπωσιακές εκδόσεις ομολόγων από τις ΔΕΗ και Motor Oil με υπερκαλύψεις κατά 6 και 5,1 φορές αντίστοιχα, «κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ πολλές άλλες επιχειρηματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη.

Κρατήθηκαν οι κρίσιμες στηρίξεις

Την Παρασκευή μπορεί να ήρθε το ξέσπασμα της αγοράς, όμως στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε προετοιμαστεί το έδαφος, καθώς ο Γενικός Δείκτης κράτησε το όριο των 830 μονάδων, ο FTSE 25 κράτησε τον «κόμβο» των 2000 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά το διαρκές «άδειασμα» στην Πειραιώς, κράτησε το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Έτσι, κρατώντας επί τριήμερο αυτά τα κρίσιμα επίπεδα ψυχολογίας, η αγορά έδειξε ότι ολοκλήρωσε –σε αυτή τη φάση– τις όποιες διορθωτικές τακτοποιήσεις εκκρεμούσαν, «έδεσαν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις, καταγράφηκε σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αγορά «στέγνωσε» με το τζίρο να πέφτει στα 60,22 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι διαθέσεις να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρχαν. Άλλωστε, η αύξηση του τζίρου ενισχύει το εκάστοτε (ανοδικό ή πτωτικό) momentum, ενώ η μείωση των συναλλαγών σε πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις, δείχνει ότι διαθέσεις για «ξεφόρτωμα» δεν υπάρχουν.

Την Παρασκευή ο τζίρος ανήλθε στα 97,12 εκατ. ευρώ και μολονότι τα 22 εκατ. ευρώ, ήτοι το 23% του συνόλου, ήταν πακέτα (κυρίως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), εντούτοις υπήρξαν 75,12 εκατ. ευρώ «καθαρές» συναλλαγές, επίδοση που κάθε άλλο παρά μικρή μπορεί να θεωρηθεί για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,1 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται κυρίως στα πολλαπλά πακέτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που σε εβδομαδιαίο επίπεδο διακίνησε πάνω από 113 εκατ. ευρώ.

Οι πρωταγωνιστές του Μαρτίου σε FTSE – Mid

ΜετοχήΑπόδοση
AVAX41,52%
Viohalco25,65%
Eurobank25,31%
Intracom Holdings25,15%
Cenergy Holding24,75%
ElvalHalcor23,40%
Intrakat23,28%
ΑΔΜΗΕ19%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ18,12%
Jumbo12,33%
Alpha Bank11,52%
Autohellas10,37%
Profile8,05%
Μυτιληναίος8%
Τιτάν7%
Πλαστικά Θράκης6,84%
Fourlis5,94%
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Καύσιμα» στο ΧΑ δίνει η υψηλή κερδοφορία: Πάνω από 9 δισ. στον Large Cap

Την καλύτερη επίδοση από το 2007 είχαν οι εισηγμένες το 2023, ξεπερνώντας και το ρεκόρ του 2022. Επιστροφή στις συναλλαγές σήμερα με την Ευρώπη να έχει κάνει ράλι, προεξοφλώντας τη μείωση των επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Μάιος στο ΧΑ, σε νέα ανοδική κίνηση οι αγορές

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εισηγμένων και η αναβάθμιση από την S&P συντηρούν τις προσδοκίες ανόδου. Τριήμερο ισχυρής ανάκαμψης στη Wall Street με νέα στοιχήματα για τα επιτόκια, σε ανοδική πορεία και η Ευρώπη.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές του τετραμήνου στο Χ.Α.: Ποιοι έχουν ξεχωρίσει και γιατί

Αρκετές είναι οι μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν με έμφαση το πρώτο τετράμηνο του έτους, προσφέροντας στους επενδυτές διψήφιες αποδόσεις που φτάνουν έως και 42%.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Απρίλιο και το τετράμηνο: Αποδόσεις έως 42%

Διττή ήταν η εικόνα του Απριλίου στο Χ.Α., καθώς έως τα μέσα του μήνα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, όμως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P έλυσε τις αναστολές των αγοραστών που έφεραν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 13 ετών.