ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι πρωταθλητές του τετραμήνου στο Χ.Α.: Ποιοι έχουν ξεχωρίσει και γιατί

Αρκετές είναι οι μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν με έμφαση το πρώτο τετράμηνο του έτους, προσφέροντας στους επενδυτές διψήφιες αποδόσεις που φτάνουν έως και 42%.

Μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, οι φετινές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο να είναι κατώτερες από τις περυσινές, όμως το γεγονός ότι οι 15 από τις 25 μετοχές του Large Cap καταγράφουν άνοδο διψήφιου ποσοστού, κερδίζοντας από 10,27% έως 42% το πρώτο τετράμηνο, δεν είναι κάτι αμελητέο, ούτε ευκαταφρόνητο για τα σύγχρονα δεδομένα των επενδύσεων.

Παρά τις όποιες αναταράξεις που πρωτίστως προέρχονται από εξωγενή δεδομένα όπως η πρόσφατη κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, η αγορά συνεχίζει να δίνει κέρδη και αποδόσεις, κινούμενη ανοδικά για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ αν προστεθεί και το 2019, χρονιά που η αγορά πέτυχε τα περισσότερα κέρδη μετά το ‘99, τότε το Χ.Α. κινείται ανοδικά για 5ο έτος στα έξι τελευταία.

Σε όλες αυτές τις χρονιές, λιγότερο ή περισσότερο, το Χ.Α. έχει δώσει κάποιες εξαιρετικές αποδόσεις, σε πολλές περιπτώσεις ασχέτως της πορείας του Γενικού Δείκτη. Φέτος το πρώτο τετράμηνο το προφίλ της αγοράς είναι περαιτέρω αναβαθμισμένο σε σχέση με το 2023. Θυμίζουμε ότι το 2023 είχε μέσες συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ, υψηλότερες περίπου κατά 40% έναντι των 74 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2022, ενώ φέτος, με την Ελλάδα να έχει κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 145 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος άνω του 30% έναντι του 2023.

Μάλιστα η αγορά αντεπεξέρχεται σε όλες τις προκλήσεις ρευστότητας που έχουν παρουσιαστεί είτε το φθινόπωρο του 2023 με τα placements των Εθνικής και HelleniQ Energy, είτε στις εκδόσεις ομολόγων, είτε στις φετινές κινήσεις όπως ήταν το μεγάλο placement της Πειραιώς, ή η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Για τα διεθνή δεδομένα το Χ.Α. παραμένει μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, όμως αν συγκριθεί με τα δικά του δεδομένα πριν τέσσερα ή έξι χρόνια, τότε η αγορά παρουσιάζει αναβαθμισμένο προφίλ.

Φέτος η αγορά έσπασε νέο ρεκόρ 13 ετών φτάνοντας στα επίπεδα που είχε τον Απρίλιο του 2011, δείχνοντας ότι θέλει να κλείσει τον μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2009, ήταν η χώρα ακόμη δεν είχε μπει στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης. Το πρώτο 4μηνο λοιπόν του 2024, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε άνοδο 12,01%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 12,49%, ο Mid Cap κέρδισε 5,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κέρδη 16,56%.

Οι μετοχές με διψήφια ποσοστά ανόδου

Σαράντης: Έκανε την έκπληξη έως τώρα κερδίζοντας 42% ξεχωρίζοντας με έμφαση σε όλη τη μεγάλη και μεσαία αποτίμηση, με τη μετοχή να βρίσκεται σε υψηλά αρκετών ετών. Ο όμιλος ταλαιπωρήθηκε πολύ μετά την κήρυξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το «διαζύγιο» με τη Estee Leuder ύστερα από 21 χρόνια και άργησε να βρει τα πατήματά του, αλλά τα βρήκε. Το management είναι εξαιρετικό και έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, τρεις δεκαετίες τώρα. Τα αποτελέσματα χρήσης 2023 έδειξαν ότι ο όμιλος επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το 2024 θα έχει στον ισολογισμό και τα αποτελέσματα της Stella Pack, η εξαγορά της οποίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Τιτάν: Εντυπωσιάζει τους πάντες καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια (πριν το 2023) είχε άκρως συντηρητικό προφίλ και σπάνια ήταν μέσα στις κορυφαίες των αποδόσεων. Πέρυσι όμως έδωσε άνοδο 77,86%, ενώ φέτος είναι ήδη στο +38,69%, με διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ έβγαλε και τον Απρίλιο στο +12,05%. Το 2023 παρουσίασε τα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας 15ετίας, μπαίνει σε διεθνείς δείκτες βιωσιμότητας και γενικώς βρίσκεται στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή βάση της 122χρονης ιστορίας του. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων (βαριά) βιομηχανία.

ΓΕΚ Τέρνα: Με επίσης συντηρητικό και βραδυκίνητο προφίλ, φέτος κάνει την έκπληξη έχοντας άνοδο 27,51% το 4μηνο, πετυχαίνοντας πρόσφατα νέα υψηλά 24 ετών. Η προσδοκία ότι σύντομα, εντός του Μαΐου θα «κλειδώσει» η πώληση της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή στα αραβικά κεφάλαια ήταν η κύρια αιτία της ανόδου το 4μηνο, ενώ βελτιωμένα ήταν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος τη Δευτέρα, με αιχμή το ισχυρό momentum έργων στις κατασκευές. Έχει υπό την αιγίδα του τα κορυφαία έργα υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στην Ελλάδα, όπως την Αττική Οδό, τον ΒΟΑΚ, την Εγνατία, το αεροδρόμιο στο Καστέλι κ.α.

Eurobank: Έκλεισε με άνοδο 24,84% το 4μηνο, έχοντας σταθερά την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κλάδο και τη δεύτερη υψηλότερη στο σύνολο της αγοράς πίσω από την Coca Cola HBC. Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις υπερκέρασε και τα 2 ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2015, ήτοι εννέα χρόνια πίσω. Είναι η ελληνική τράπεζα που διακρατεί μακράν το πιο διεθνοποιημένο προφίλ, φέρνοντας σημαντικό κομμάτι κερδών από το εξωτερικό. Στο +52,61% πέρυσι.

Εθνική: Με άνοδο 20,19% το 4μηνο, κινείται επίσης πλησίον των υψηλών εννέα ετών, ενώ τη Δευτέρα αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, σχεδόν 15 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Χθες ανακοίνωσε αύξηση των οργανικών κερδών μετά φόρων κατά +45% σε ετήσια βάση για το α' τρίμηνο του 2024 γεγονός που οδηγεί τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων σε 358 εκατ., ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια και +14% σε τριμηνιαία βάση. Στο +67,87% πέρυσι.

Πειραιώς: Άνοδο 18% είχε το 4μηνο, προερχόμενη όμως από το… μπουμ ανόδου πέρυσι, όπου ενισχύθηκε κατά 122,53%. Συνάμα, από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ της 14ης Ιουλίου 2022, ήτοι πριν από περίπου 22 μήνες, καταγράφει ράλι +417%, αποτελώντας γενικά την πιο θεαματική επιστροφή στον κλάδο, χρηματιστηριακά, αλλά κυρίως… επιχειρησιακά. Στα χαμηλά προ ετών είχε πέσει κάτω από την 30η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, όμως πλέον, με το ράλι των τελευταίων 22 μηνών, έχει ανέλθει στα 4,72 δισ. ευρώ και στην θέση όλου του Χ.Α.

Jumbo: Στο +9,29% τον Απρίλιο και +16,16% το 4μηνο, ενώ την περασμένη Δευτέρα έκλεισε στα 29,22 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. στις 15 Νοεμβρίου 1999 ως μια μικρή εταιρεία λιανικού εμπορίου με τιμή εισαγωγής 2,49 ευρώ και έκτοτε έχει δώσει… μνημειώδεις αποδόσεις, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και όλα τα καλά μιας εύρωστης οικονομικά επιχείρησης. Από την ημέρα της εισαγωγής, κερδίζει 1.500%, χώρια όλα τα υπόλοιπα.

HelleniQ Energy: Με κέρδη 15,80% φέτος, ενώ πέρυσι υστέρησε με πτώση 4,08% σε μια χρονιά που ο Γ.Δ. έκανε ράλι +39,09%. Συντηρητικός τίτλος, όμως μπροστά του έχει το στοίχημα του νέου placement που θα γίνει σε υψηλότερες τιμές, ενώ υπάρχουν και οι διαρροές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πουθενά πως η Paneuropean Oil & Industrial Holdings εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού της (40,41%), μετά την άρση του lock up (180 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του placement του φθινοπώρου.

Coca Cola HBC: Με άνοδο 14,91% φέτος, ενώ μόλις το τελευταίο τριήμερο επανήλθε πάνω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από 26 μήνες και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι οξύμωρο ότι η leader της αγοράς, μολονότι σύσσωμοι σχεδόν οι δείκτες είναι σε πολυετή υψηλά και μολονότι έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2023, η μετοχή όχι μόνο δεν έχει υπερκεράσει τη ζημιά από τον Covid -19, καθώς το Φεβρουάριο του ‘20 διαπραγματεύονταν πάνω από τα 34 ευρώ, αλλά ουσιαστικά δυσκολεύεται να ξεπεράσει και τα προ Ουκρανίας επίπεδα.

Τέρνα Ενεργειακή: Στο +1,22% τον Απρίλιο και +14,72% το 4μηνο, κλείνοντας πρόσφατα, στις 11 Απριλίου στα 18,40 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2023, ήτοι περίπου εννιά μήνες πίσω. Η αναμονή για το deal έχει κουράσει την αγορά, κάτι που έγινε εμφανέστατο πέρυσι, όταν σε μια ανοδική αγορά ήταν η πρώτη σε πτώση στον Large Cap χάνοντας 22%.

Motor Oil: Με κέρδη 14,31% το 4μηνο, ενώ επανήλθε το τελευταίο διήμερο πάνω από τα 27 ευρώ, απέχοντας στην ουσία ελάχιστα από τα 28 ευρώ που είναι τα ιστορικά της υψηλά από το Φεβρουάριο. Εγχώριοι και διεθνείς οίκοι δίνουν τιμές – στόχους έως και 36 ευρώ, ενώ ο όμιλος υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινου μετασχηματισμού στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2030. Την τελευταία διετία προβαίνει σε πολλαπλές αγορές εταιρειών που γίνονται αιχμή στο δρόμο της πράσινης αλλαγής… Γενναία μερισματική πολιτική, διαχρονικά.

Aegean Airlines: Με άνοδο 11,11% το 4μηνο ενώ προέρχεται από το εντυπωσιακό ντεμαράζ +114,37% πέρυσι, αποτυπώνοντας τη μεγάλη επιστροφή που έκανε ο όμιλος μετά την πανδημία. Το 2023 παρουσίασε την καλύτερη χρήση της ιστορίας της, με κύκλο εργασιών στα 1,7 δισ. ευρώ (+27%), ενώ η καθαρή κερδοφορία μετά φόρων το ανήλθε σε 168,7 εκατ. ευρώ, 52% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι το 2019, που έως πέρυσι, ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της επιχείρησης. Το 2023 πέτυχε το δεύτερο καλύτερο περιθώριο κέρδους σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης το 2023, ενώ πλέον ετοιμάζει το έδαφος και τις υποδομές ώστε σε δύο περίπου χρόνια να ανοίξει τα φτερά της και για προορισμούς, πέρα από τις χώρες της Ε.Ε., με πρώτη στόχευση τις χώρες του Κόλπου, της Κεντρικής Αφρικής αλλά και την Ινδία.

Cenergy Holdings: Έβγαλε τον Απρίλιο με άνοδο 11,05%, ενώ το 4μηνο είναι στο +10,89%. Στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις έκανε ράλι +14,41%, κλείνοντας την περασμένη Τρίτη στα 7,94 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας στην αποτίμηση των 1,509 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ξεπέρασε για πρώτη φορά την κεφαλαιοποίηση της μητρικής Viohalco που αποτιμάται στα 1,503 δισ. ευρώ! Κερδίζει διαρκώς νέα έργα παγκόσμιου βεληνεκούς στο εξωτερικό.

ΟΤΕ: Με άνοδο 10,70% φέτος, αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της αγοράς δεδομένης της υστέρησης πέρυσι όπου έχασε 11,58% σε μια ανοδική αγορά. Δείχνει κάποια σημάδια αφύπνισης χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια και σταθερή δυναμική, προς το παρόν. Ίσως η αλλαγή στη διοίκηση, φέρει επιχειρησιακή και μετοχική αφύπνιση. Θυμίζουμε πως από τον Ιούλιο στη θέση του (μακροβιότερου διευθύνοντος συμβούλου στην ιστορία του οργανισμού και άκρως επιτυχημένου) Μιχάλη Τσαμάζ θα αναλάβει καθήκοντα ο Κώστας Νεμπής, στέλεχος με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Viohalco: Έβγαλε τον Απρίλιο με άνοδο 5,26% ενώ το 4μηνο βρίσκεται στο +10,27%. Από τις 16 Απριλίου και μετά έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της, κερδίζοντας 11,75%, ενώ ολοκλήρωσε το μήνα στα 5,80 ευρώ. Βραδυκίνητος τίτλος, προσφέρει συγκινήσεις μόνο ανά περιόδους.

Mid Cap

Epsilon Net: Με άνοδο 25% τον Απρίλιο και 25,52% το 4μηνο. Τελεί υπό δημόσια πρόταση στα 12 ευρώ και το +25% οφείλεται στην ανοδική προσαρμογή των τελευταίων ημερών. Από τις μεγάλες και εξαιρετικές εταιρείες πληροφορικής, φεύγει από το Χ.Α. στην αποτίμηση των 650 εκατ. ευρώ, όση δεν έχει καμιά άλλη εταιρεία του χώρου. Εισήλθε το 2008 ως μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας στην Εναλλακτική Αγορά, το 2020 μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά και μέσα σε αυτή την 4ετία γιγαντώθηκε με επιχειρησιακό άπλωμα, δεκάδες εξαγορές, αλλά και συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με την Εθνική Τράπεζα η οποία έχει εξαγοράσει το 7,50%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια.

Intrakat: Το 2023 ξεχώρισε με άνοδο 213% και ήταν η πρώτη σε απόδοση σε όλη τη μεγαλομεσαία αποτίμηση, ενώ φέτος κερδίζει 18,16%. Μάλιστα, προ λίγων εβδομάδων, στις 7 Μαρτίου, έκλεισε στα υψηλά 14 ετών και στα 5,61 ευρώ. Έχει αλλάξει πολλές… πίστες τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με δύο αυξήσεις κεφαλαίου, απέκτησε την Άκτωρ, ενώ έχει χτίσει ένα ανεκτέλεστο κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Το 2023 επέστρεψε στην κερδοφορία, ζητούμενο όμως είναι η διατήρησή της.

Κρι Κρι: Παρά τη διόρθωση 8,55% τον Απρίλιο ο τίτλος κρατάει κέρδη 11,69% έτος, ενώ πρόσφατα, στις 15 Μαρτίου έφτασε έως τα 12,30 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά. Τρομερά αποτελέσματα το 2023, με καθαρή κερδοφορία πάνω από 32 εκατ. ευρώ.

Profile Software: Με άνοδο 6,35% τον Απρίλιο και 10,35% το 4μηνο, έλαβε ώθηση (και) από την ευρύτερη κινητικότητα στον κλάδο, όμως η ίδια αποτελεί μια ξεχωριστή αξία, με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε ιδιοπαραγόμενα προϊόντα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μπει σε ένα κλειστό κλαμπ περίπου 25 εταιρειών που υλοποιούν τέτοια έργα παγκόσμια, για μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη εταιρεία πληροφορικής της χώρας, μετά την Intrasoft Interational που πλέον ανήκει σε δανέζικα συμφέροντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι μέχρι 21% στον FTSE-25 μετά τις 16 Απριλίου, καταλύτης η αναβάθμιση

Εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς με 12 ανοδικές συνεδριάσεις, κέρδη 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και «ορατότητα» για τις 1.500 μονάδες. Πόσο κερδίζουν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.