ΓΔ: 2482.74 -1.17% Τζίρος: 47.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:55:34
σημαία του Μεξικού

Η χήρα του δολοφονημένου δημάρχου αναλαμβάνει τη θέση του στο Μεξικό

Η χήρα του δολοφονημένου δημάρχου Ουρουαπάν στο Μεξικό, Κάρλος Μάνσο, ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Μάνσο ήταν γνωστός για τη σκληρή στάση του κατά των καρτέλ ναρκωτικών και δολοφονήθηκε το Σάββατο σε δημόσια εκδήλωση.

Η χήρα του δημάρχου της Ουρουαπάν, ο οποίος δολοφονήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην πολιτεία Μιτσοακάν του δυτικού Μεξικού, ανέλαβε χθες τα καθήκοντα του συζύγου της. Ο εκλιπών δήμαρχος, Κάρλος Μάνσο, είχε ταχθεί υπέρ της αυστηρότερης αντιμετώπισης των καρτέλ ναρκωτικών, που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή.

Ο Κάρλος Μάνσο, επικεφαλής της πόλης Ουρουαπάν με πληθυσμό 350.000 κατοίκων, είχε αποκτήσει φήμη για τη δημόσια παρουσία του στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας, ακόμη και κατά τη διάρκεια εφόδων με ελικόπτερο. Πολλοί τον αποκαλούσαν «μεξικανό Μπουκέλε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ που έχει κηρύξει πόλεμο στις συμμορίες.

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την εορτή των νεκρών και παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ο δήμαρχος δολοφονήθηκε από ένοπλο. Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στη Μιτσοακάν, μια περιοχή με σημαντική αγροτική παραγωγή, που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από τη βία των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.

Σε συνέχεια της δολοφονίας, η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για τη Μιτσοακάν, το οποίο προβλέπει ενίσχυση της παρουσίας ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας και υποστήριξη στη συλλογή πληροφοριών.

Η νέα δήμαρχος, Γκρέσια Κιρός, ανέφερε ότι ο σύζυγός της είχε επανειλημμένα ζητήσει βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές, χωρίς όμως ανταπόκριση. Σε ομιλία της στο τοπικό κοινοβούλιο, τόνισε πως «η κληρονομιά του Κάρλος Μάνσο θα παραμείνει, παρότι τον φίμωσαν», ενώ τοπικοί βουλευτές προσκείμενοι στον εκλιπόντα κράτησαν φωτογραφία του κατά την ορκωμοσία της.

Η κ. Κιρός αναμένεται να ολοκληρώσει τη θητεία του συζύγου της έως το 2027. Ο Κάρλος Μάνσο είχε αναλάβει καθήκοντα δημάρχου τον Σεπτέμβριο του 2024 και είχε διαρκώς καταγγείλει τη δράση των συμμοριών στη Μιτσοακάν, περιοχή όπου κυριαρχεί το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ).

Η δολοφονία του δημάρχου ακολούθησε εκείνη του μεγάλου παραγωγού κίτρου Μπερνάρντο Μπράβο, επίσης από ένοπλο. Ο Μπράβο είχε καταγγείλει επανειλημμένα απόπειρες εκβίασης από κακοποιούς σε βάρος της επιχείρησής του και του κλάδου του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με φορτηγό στη Χαλίσκο του Μεξικού

Δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Χαλίσκο του Μεξικού, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε οχήματα και διασώστες που είχαν σταματήσει λόγω προηγούμενης σύγκρουσης, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Προσφυγές για θανάτους Μεξικανών πολιτών στις ΗΠΑ από τις αρχές

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγών στις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για τον θάνατο 17 Μεξικανών πολιτών υπό κράτηση ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της ICE μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.
Σήμα αστυνομικού ICE
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός Μεξικανός από πυρά πράκτορα της αστυνομίας μετανάστευσης στο Τέξας

Αστυνομικός της αμερικανικής ICE πυροβόλησε και σκότωσε μεξικανό οδηγό στο Χιούστον κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της απαχθείσας δημοσιογράφου Γκουσμάν

Η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουσμάν, που απήχθη στο σπίτι της στη Βερακρούς, Μεξικό, βρέθηκε νεκρή, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Η ταυτότητά της επιβεβαιώθηκε μέσω ιατροδικαστικών εξετάσεων.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή εντοπίστηκε δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στο Μεξικό

Βρέθηκε νεκρή η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουζμάν, διευθύντρια τοπικού μέσου στο Μεξικό, μετά την απαγωγή της από δύο κουκουλοφόρους τον Ιούνιο. Η ταυτότητα της σορού επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Βερακρούς.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν ανανεώνεται η NAFTA – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Καναδά-Μεξικό

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν θα ανανεώσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με Καναδά και Μεξικό (USMCA), αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για βελτιώσεις, μετά από άκαρπη βιντεοδιάσκεψη των τριών χωρών.