bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό ενάμιση μήνα ο ΓΔ και στο βάθος... οι 1.000 μονάδες

Το αθόρυβο ανοδικό σερί με την 8η ανοδική συνεδρίαση χθες στις δέκα τελευταίες, που οδήγησε το ΧΑ στις 908,08 μονάδες. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και τα ορόσημα για τη συνέχεια.

Πραγματοποιώντας την 8η ανοδική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες το ελληνικό χρηματιστήριο υπερκέρασε χθες το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Με σχετικά αθόρυβο τρόπο και με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πωλητών, το ελληνικό χρηματιστήριο βελτίωσε την τεχνική του εικόνα το τελευταίο διάστημα, έχοντας στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις από 20/12 κέρδη 3,55% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, +3,80% στον FTSE 25 και +3,56% στις τράπεζες.

Αν και οι συνεδριάσεις αυτές δεν ενδείκνυνται για πολύ ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά ρηχές, καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια είχαν σταματήσει τις κινήσεις τους, το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα εκλείπουν οι σοβαροί πωλητές, είναι θετικό στοιχείο.

Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά και το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας δείχνει διάθεση διακράτησης και περαιτέρω ελέγχου της ζώνης των 900 μονάδων, ενώ αν «θωρακιστεί» η περιοχή των 900-910 μονάδων, τότε η αγορά μπορεί να κάνει προσπάθεια για τα προηγούμενα υψηλά και τις 930 μονάδες. Όπως σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας «Το 2022 μπορεί να είναι μια 2η συνεχόμενη καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγώντας το Γ.Δ. πάνω από τις 1.000 μονάδες».

Διαρκές ράλι διεθνώς, «τραβάει» και το Χ.Α.

Άλλωστε η ελληνική αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί, έστω και εκ μακρόθεν, τη θεαματική κίνηση των διεθνών αγορών, που μετά το ράλι του 2021, ξεκίνησαν με νέα ρεκόρ και το νέο έτος. Η πανδημία μπορεί να καλπάζει αλλά δεν φοβίζει ιδιαίτερα την παγκόσμια επενδυτική και οικονομική κοινότητα, με τα χρηματιστήρια να συνεχίζουν την «τρελή» πορεία τους προς νέα ιστορικά υψηλά.

Εν μέσω τεράστιου προβληματισμού για το πως θα κινηθούν οι κοινωνίες, οι οικονομίες, οι αερομεταφορές, οι μετακινήσεις αγαθών και ο τουρισμός μέσα στο μπαράζ των μεταλλάξεων της Covid-19, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά, ωθούμενα από την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα.

Οι αγορές πιστοποιούν όλη την τελευταία διετία ότι σε κάθε κρίση επηρεάζονται ολοένα και λιγότερο, μαθαίνοντας να ζουν και να προσαρμόζονται σε κάθε καθεστώς, διαβάζοντας με το δικό τους τρόπο τις εξελίξεις. Εν μέσω παγκόσμιας εκτόξευσης κρατικών χρεών λοιπόν, λόγω στηρίξεων των κεντρικών κυβερνήσεων για την πανδημία και μολονότι μαίνεται ενεργειακή κρίση και κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αγορές επιβεβαιώνουν ότι καθοδηγούνται πρωτίστως από την ψυχολογία και τη διάθεση για ρίσκο και πολύ λιγότερο (πλέον) από τα θεμελιώδη.

Αυτή άλλωστε είναι και η «σφραγίδα» ενός bull market που εξελίσσεται ήδη περί τα 13 χρόνια και «τρέφεται» από την ανατροφοδοτούμενη υπερβάλλουσα ρευστότητα και τις πολιτικές διευκολύνσεων των κεντρικών τραπεζών.

Εντός αυτών των συνθηκών, σε νέα υψηλά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο ιστορικό υψηλό των 494,02 μονάδων (+0,82%), ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το ρεκόρ των 495,41 μονάδων. Πάνω από τις 16.150 μονάδες έκλεισε ο DAX, o FTSE 100 υπερέβη τις 7.500 μονάδες και ο CAC 40 τις 7.300 μονάδες, με τους δύο τελευταίους σε νέα υψηλά.

Με στήριξη από Coca Cola HBC, ΟΤΕ και Πληροφορική

Εν μέσω αυτού του θετικού κλίματος λοιπόν και παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων, η αγορά δείχνει «ανοσία» στην πανδημία και εστιάζει στην επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει με το καλημέρα του νέου έτους στις αγορές, ενώ πολύ έντονη είναι η επιχειρηματική κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων, από ενέργεια και υποδομές και κατασκευές, έως τρόφιμα και πληροφορική.

Χθες, δεύτερη εργάσιμη του 2022 ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές (που ασφαλώς είχαν συμφωνηθεί το 2021). Το Sunlight Group (συμφερόντων Πάνου Γερμανού, όμιλος Olympia Group) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς και απασχολεί 45 εργαζόμενους.

Παράλληλα, η εταιρεία πληροφορικής Entersoft ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Logon ΑΕ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα, ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση για το νέο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.

Είναι σαφές ότι η επιχειρηματικότητα κινείται και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και αυτό φαίνεται σε πληθώρα κλάδων, εντός ή εκτός του Χ.Α. Πάντως, μετά το ράλι που έκαναν οι μετοχές του ομίλου πληροφορικής το 2021 όπου κυριάρχησαν με κέρδη έως 350%, και χθες έδειξαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας.

Η μετοχή της Ίλυδα έκλεισε με άνοδο 7,91%, η Performance ενισχύθηκε κατά 4,35%, η Profile (+3,61%), Space Hellas (+3,34%), Byte Computer (+3,06%), Quest Συμμετοχών (+1,70% και κλείσιμο στα 19,10 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά), Entersoft (+0,72%) κ.λπ.

Ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε χθες τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 22 Νοεμβρίου ευρισκόμενος πλέον σε υψηλό 30 συνεδριάσεων ή ενάμιση μήνα, καθώς έκλεισε στις 908,08 μονάδες με άνοδο 1,03% που ήταν και το υψηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς ανήλθε στα 48,52 εκατ. ευρώ, στοιχεί ενθαρρυντικό ασφαλώς καθώς δείχνει σταδιακή επαναδραστηριοποίηση αρκετών χαρτοφυλακίων. Το άλμα της μετοχής της Coca Cola HBC, που ενισχύθηκε κατά +4,81% αλλά και του ΟΤΕ που έκλεισε με κέρδη +1,75% 

Η πληροφορική, οι τράπεζες και τα νέα δεδομένα

Θετικά βλέπει να εξελίσσεται η τεχνική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος σημειώνει πως «κλείσιμο πάνω από τις 904 μονάδες για το Γενικό Δείκτη (όπως και έγινε) και πάνω από τις 2.175 μονάδες για τον FTSE 25 (επίσης επαληθεύτηκε), μας δίνει αγοραστικό ημερήσιο σήμα, με τα stop να μπαίνουν στις 865 και 2.075 μονάδες αντίστοιχα. Αμέσως μετά, τα μάτια θα στραφούν στο επίπεδο των 930 μονάδων».

Παράλληλα, σημειώνει πως τα πτωτικά χάσματα του Νοεμβρίου κλείνουν στις 910 μονάδες για το Γ.Δ. και στις 2.185 μονάδες για τον FTSE 25. Αντίστοιχα, ο τραπεζικός χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 584 μονάδες (σ.σ. χθες έκλεισε στις 576,76 μονάδες).

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «πλέον η Αγορά δεν κοιτάει καθόλου την πανδημία και την εξέλιξή της ποντάροντας, πιθανότατα, ότι είναι και ο τελευταίος κύκλος, πριν την εξασθένισή της. Άλλωστε τα κεφάλαια που θα πέσουν στις Οικονομίες και ειδικά στην Ελληνική θα είναι, από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια, σημαντικά».

Η συσσώρευση του τελευταίου 9μηνου έχει αποθαρρύνει νέους επενδυτές να εισέλθουν στην Αγορά, μιας και η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Τα επίπεδα έχουν δουλευτεί τόσο πολύ, που όσοι μακροπρόθεσμοι ήταν να αγοράσουν, ή να πουλήσουν το έχουν ήδη πράξει στην πλειοψηφία τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τζίρος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να ψάχνει καταλύτες για να κινηθεί.

Αναφορικά με τον κλάδο της Πληροφορικής ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «έδωσε αστρονομικά κέρδη τα τελευταία δύο έτη», μιας και:

α) κατάφερε να δώσει σημαντική αύξηση στα αποτελέσματά της,

β) έχει μπροστά της να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος από έργα που προέρχονται από επιδοτήσεις τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα τα επόμενα χρόνια. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον κλάδο υπήρχαν πολύ μικρές τοποθετήσεις από Θεσμικούς και Ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι όποιες εισροές να σηκώνουν εύκολα τις αποτιμήσεις με μία προσφορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, τονίζει πως «καλώς ή κακώς, όπως είναι στημένη η Χρηματιστηριακή Αγορά, ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος καταλύτης τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όσο και για το άνοιγμα της “κάνουλας” του δανεισμού, που η Οικονομία έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια».

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας υπογραμμίζει την αισιοδοξία που αρχίζει να σχηματίζεται για την εξέλιξη της πανδημίας κάτι που θα έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην εγχώρια οικονομία και το Χρηματιστήριο«Το επιδημιολογικό ινστιτούτο της Δανίας εκτιμά ότι η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο δίμηνο, ενδεχόμενο που συμμερίζονται και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο πρύτανις του ΕΚΠΑ καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος. Με την παραδοχή αυτή, η ελληνική οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή σελίδας για το 2022. Με το ΑΕΠ να πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνέχεια του +8% για το 2021. Με τέσσερις συνιστώσες να αναμένεται να συμβάλλουν σε αυτό: τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις λόγω της αναμενόμενης  βελτίωσης του τουριστικού ρεύματος και τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά, οι προοπτικές για μεγάλο αριθμό κλάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου διαγράφονται ως ευοίωνες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές του τετραμήνου στο Χ.Α.: Ποιοι έχουν ξεχωρίσει και γιατί

Αρκετές είναι οι μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν με έμφαση το πρώτο τετράμηνο του έτους, προσφέροντας στους επενδυτές διψήφιες αποδόσεις που φτάνουν έως και 42%.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Απρίλιο και το τετράμηνο: Αποδόσεις έως 42%

Διττή ήταν η εικόνα του Απριλίου στο Χ.Α., καθώς έως τα μέσα του μήνα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, όμως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P έλυσε τις αναστολές των αγοραστών που έφεραν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 13 ετών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.